En Sıcak Konular

''Asker için düzenleme şart''

3 Ekim 2007 13:48 tsi
''Asker için düzenleme şart'' Demokratik ülkelerdeki özgürlükler üzerine yaptığı değerlendirmelerle tanınan sivil toplum örgütü Freedom House, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra, askerin kontrol altına alınması için gerekli anayasal değişikliklerin yapılması gerektiğin

Merkezi Washington'da bulunan "Freedom House" tarafından yayımlanan yeni bir raporda, Türkiye'de yapılacak anayasal değişikliklerin, asker üzerinde sivil kontrolün sağlanmasıyla yetinmeyip, fikir özgürlüğü ve yargının bağımsızlığını da kapsaması gerektiği kaydedildi.

"Yol Ayrımındaki Ülkeler" başlıklı rapor, dünyadaki stratejik öneme sahip 30 ülkeyi kapsıyor ve bu ülkelerde son bir yıl içerisinde hükümetlerin demokrasi ve özgürlükler konusunda gösterdiği faaliyetleri irdeliyor.

Raporda Türkiye'de 2005 yılından bu yana sivil özgürlüklerle ilgili bazı alanlarda  gerileme gözlendiği belirtildi.

Raporda Türkiye ile ilgili olarak şu sözlere yer verildi:

"Türkiye birçok alanda önemli gelişmeler kaydetmiştir ve bu da büyük oranda hükümetin kararlı AB reform gündemi sayesinde gerçekleşmiştir. Buna karşın şu andaki Anayasa hala her kesimi kapsamayıp, böyle çok kültürlü bir demokrasi için kritik öneme sahip olan devlet yetkileri konusunda haklar ve kısıtlamalar açık bir şekilde tanımlanmamıştır."

Freedom House'un Budapeşte bürosu başkanı Roland Kovats da, "Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesi Türkiye anayasasının önemli bir bölümünün yeniden yazılmasına kapıyı açmıştır. Özellikle de gelişmiş bir demokrasiye aykırı olan ifade özgürlüğü kısıtlamaları ile askerin siyasete karışmasına izin veren maddelerin kaldırılmasının zamanı gelmiştir" diye konuştu.
 
Raporda, "Son zamanlarda yapılan reformlar sayesinde askerin Türkiye siyaseti üzerinde kontrol kurmasına yol veren bir zamanların yetkili Milli Güvenlik Kurulu'nun yetkileri kısıtlanmış olsa da, ordu hala siyasi süreç üzerinde orantısız bir etki kurmayı sürdürüyor" denildi.

cnnturk



Bu haber 361 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,809 µs