En Sıcak Konular

'Dünyayı oyalamak için mi toplanıyorsunuz?'

5 Şubat 2016 10:17 tsi
'Dünyayı oyalamak için mi toplanıyorsunuz?' Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cenevre’deki Suriye görüşmelerinin ertelenmesini sert bir dille eleştirdi.

Latin Amerika gezisinin 3. durağı Ekvador'a geçmeden önce Peru San Ignacio De Loyola Üniversitesi tarafından kendisine fahri doktora unvanı verilen törende konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cenevre görüşmelerinin ertelenmesine tepki gösterdi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Türkiye'nin güneyinde yaşanan sorunların çözümü yerine, işleri daha da karmaşık hale getiren müdahaleler bizi üzüntüye sevkediyor. Etnik ve mezhebi ayrımların kışkırtıldığı, bölgesel işbirliği dinamiklerinin derin yara aldığı bir ortamda çözüm yerine çatışmaların tarafı haline gelen her ülke, yaşanan ölümlerin sorumluluğuna ortak oluyor.

EN BÜYÜK İNSANİ TRAJEDİ

Suriye krizi, 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük insani trajediye yol açtı. Suriye'de, halkın meşru talepleri ve beklentilerini karşılayacak bir siyasi geçiş sürecinin süratle hayata geçirilmesi çok önemlidir. Suriye'deki geçiş sürecini akamete uğratmaya yönelik her girişim, yaşanan insani krizin derinleşerek sürmesi çabasından başka bir şey değildir. Uluslararası toplumu, bu konuda hassas ve adil olmaya davet ediyoruz.

DÜNYAYI OYALAMAK İÇİN Mİ

Cenevre'de, Suriye'deki tarafları bir araya getiren ve krizin çözümü ile ilgili başlatılan toplantı ertelendi. Siz niye toplanıyorsunuz? Dünyayı oyalamak için mi bir araya geliyorsunuz? Sizden dünya cevap bekliyor; Cenevre'de niçin bir araya geldiniz? Tarih boyunca bu hep böyle olmuştur. Hep toplanmışlardır, bir araya gelmişlerdir, yemişlerdir, içmişlerdir, ondan sonra da dağılıp gitmişlerdir. Şimdi Şubatın sonuna bir tarih verdiler. Hep beraber takip edelim. Göreceksiniz, Şubatın 25'i geldiği zaman tekrar tehir edecekler.

İŞİN GERÇEĞİ KONUŞULMUYOR

Verilen tarihten ümidim yok. İlgili ilgisiz herkes oraya geliyor. Kapıların arkasında da başka şeyler konuşuluyor. İşin gerçeği orada konuşulmuyor. Orada olması gerekenler oraya alınmıyor, olmaması gerekenler oraya davet ediliyor. Örneğin muhalifler oraya son anda kabul edildi. Muhalifler de, 'Terör örgütlerini buraya alırsanız, biz buraya girmeyiz' dedi. Son anda terör örgütlerine, 'Gelmeyin biz burada işi öyle veya böyle bir noktaya getiririz, sizinle de daha sonra konuşuruz' dediler. Şimdi Erdoğan böyle konuştuğu için kötü oluyor. Fakat biz gerçekleri dillendirmeye mecburuz.

BÖYLE BARIŞ MASASI OLUR MU

Suriye halkı, rejim ve onu destekleyen güçlerin saldırıları ile can verirken, önce bu acılara son vermeden görüşmelerden bir netice çıkması beklenemez. Suriye'nin temsilcisi orada duruyor. Ama öbür taraftan Rusya Suriye'de insanları öldürmeye devam ediyor. Böyle bir barış masası olabilir mi? Böyle bir barış görüşmesi olabilir mi? Ama ne yazık ki bu dünyada bunlar oluyor. Çocukların öldürülmeye devam ettiği bir ortamda bu tür girişimler maalesef sadece zalimin işini kolaylaştırmaktan öte işlev görmüyor.

Bomba yağarken mülteci akınını nasıl durduralım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekvador'da Devlet Başkanı Rafael Correa ile baş başa ve heyetlerarası görüşmeler yaptı. İki lider görüşmelerin ardından ortak basın açıklaması düzenledi. Erdoğan bu basın toplantısında da Suriye ile ilgili sert mesajlar verdi. Cenevre görüşmelerinin 25 Şubat'a ertelendiğini hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

Cumhurbaş- kanı Erdoğan ve Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa ile gerçekleştirilen baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bu görüşmeler devam ederken Suriye halkına yönelik hava bombardımanları ve saldırılar devam ediyordu. Son olarak Halep'e yönelik saldırılar neticesinde binlerce sivil Türkiye'ye doğru harekete geçti. Avrupalı dostlarımız bizden mülteci akınını durdurmamızı istiyor.

TUZAĞA DÜŞMEYECEKLER

Suriye'de bunlar yaşanırken soruyorum ben, bu akım nasıl durdurulacak? Rusya, rejim ağır bombardımanlar altında bu insanları tutarken bu insanların kaçmaktan başka bir çözümü olabilir mi? Bu insanlar nereye gidecekler? Müzakerelerin netice vermesi için bu saldırıların derhal durdurulması gerekmiyor mu? Bu saldırıları durduramayan dünya bizden mülteci akınını durdurmamızı istiyor. Mantıkla bağdaşmayan, hiçbir stratejide yeri olmayan böyle bir anlayış olabilir mi? Şimdi soruyorum, Cenevre'den ümidi olan var mı? Tabii ki muhalefet böyle bir yaklaşıma, böyle bir anlayışa olumlu yaklaşmayacaktır. Burada oynanan oyuna, kurulan tuzağa da muhalefet gelmeyecektir.

Perulu rektör: Allah sizi korusun

Peru San Ignacio De Loyola Üniversitesi tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a fahri doktora verildi.Diplomayı takdim eden Üniversitenin Kurucu Rektörü Raul Diez Canseco Terry, Erdoğan'a olan hayranlığını dile getirdi. Terry “Türkiye milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Bunun dünyada eşi benzeri yok. Allah sizi korusun sayın Cumhurbaşkanım, beklenti, ümit ve inanç içindeyiz. Sizi hiçbir zaman unutmayacağız" dedi.

Bu haber 961 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,693 µs