En Sıcak Konular

Ülkemle, askerimle gurur duyuyorum!

3 Ekim 2007 13:44 tsi
Ülkemle, askerimle gurur duyuyorum! Cumhurbaşkanı Gül AKPM’de… Parlamentoda bir konuşma yapan ve parlamenterlerin sorularını yanıtlayan Gül, laiklik ile ilgili bir soruya “evet, Türkiye değişiyor” diye yanıt verdi ve Türkiye’nin istikametini anlattı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde konuşma yaptı. Meclis salonuna girdiğinde alkışlarla karşılanan Gül, parlamenterlerin övgü dolu sözleriyle karşılaştı. Parlamenterler Gül’ü aralarında görmekten memnunluk duyduklarını söylerken sık sık Türkiye’nin hızlı bir şekilde geliştiğini vurguladı.

Gül, parlamentoda yaptığı konuşmadan sonra parlamenterlerin sorularını yanıtladı. Gül “Türkiye’deki Kürtler” ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta “Eskiden yasak olan bir çok şey son altı yılda ortadan kalktı ve yaşamın bir parçası haline geldi. Bundan gurur duyuyoruz” dedi.

Seçim barajı kalkacak!

Bunu kaldırmak istiyoruz ancak koalisyonlarla o kadar sıkıntı oldu ki böyle bir kısıtlama getirildi. Kaldırmak istiyoruz ama istikrar da önemli. Ancak son seçimlerde bu aşıldı. Bağımsız adaylar böyle bir engel kalmadığını gösteriyor. Türkiye daha güçlü hale gelince bunun gözden geçirileceğini düşünüyorum.

Laiklik anayasada korunacak

Din ve devlet işleri ayrıydı bundan sonra da devam edecek. Türkiye değişiyor gerçekten. Ancak objektif olarak bakarsak Türkiye değişiyor ama AB’ye doğru değişiyor. Türkiye’nin istikameti AB’dir. Bireysel özgürlükler hepsi garanti altına alınacaktır.

Ordumuzla gurur duyuyoruz

Gül parlamentoda konuşmasından sonra Van der Linden ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Bir gazetecinin "Ordu Türkiye'de güçlü mü" şeklindeki sorusuna Gül "Her ülke güçlü ordusundan gurur duyar. Türkiye gibi bir coğrafyada TSK gibi bir orduya sahip olmak gurur verici" diye yanıt verdi.

Gül’ün konuşmasından özet alıntı

Daha önce burada ülkemi Başbakan ve Dışişleri Bakanı olarak temsil ettim. Bugün tekrar eski dostlarımın yanına geldim. Bu çok dugusal bir an.

Türkiye uluslararası ve insan hakları anlaşması da dahil Avrupa'nın yedi ilkesinde taraftır. Avrupa'ya verdiğimiz taahhütler gözden geçirilmiş ve reform paketleri ele alınmış ve anayasada yapılan bazı değişikliklerde parlamentodan geçmiştir. Beklentiler karşılanmaya çalışılarak, temel hak ve özgürlükler Avrupa standartlarına yaklaştırılmıştır. İşkenceye sıfır tolerans konusunda da önemli aşamalar kaydedilmiştir. İfade özgürlüğü konusunda sınırlamalar azaltılmıştır. Büyük bir nüfusu olan bir ülkede reformları bir gecede yürürlüğe sokmak düşünülemez. Seçimler Türk halkının demokrasiye bağlılığını ortaya koymuştur.

Yeni hükümet insan hakları konusunda taahhüdünü ortaya koydu. meclis'te de reforların devam etmesi ve olgunluk seviyesini ulaşması konusunda çlışmaların sürmesine vurgu yaptım. Türkiye'de şu anda anayasa konusunda bir tartışma yapılıyor. Bu tartışma her kesimin katılımı ile devam ediyor. Bu tartışmanın 21. yüzyılın gerktiği gibi yapılacağını umuyorum.

Artık aşırıcıların karşısında ılımlıların kendini göstermesi gerektiğini umuyorum. Bizim için insan hakları ve demokratik hak ve özgürlükler temeldir. Irkçılık ve yabancı düşmanlığı pek çok toplumda artışa geçmiştir. Teröriz ve aşırıcılığın kınanması gerekir. Bu her hangi bir kültür ve inançla bağdaştırılmamalı, diyalog ve işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Kültürlerarası diyalog için medeniyetler ittifakını başlattık. Siyasi çatışmalara baktığımızda gelecekte istijrar ve Avrupa'nın refahı için Kıbrıs çözümsüz bir yer olarak görülmektedir. Kıbrıs'ta çözüm için önemli bir fırsat kaçırılmıştır. Bu fırsat kaçmamış olsaydı Kıbrıs şimdi birleşik bir ada olacaktı. Türkiye, Kıbrıs'ta BM nezdinde birleşmeyi desteklemektedir.

Kafkasya'da kapsamlı bir çoklu işbirliği yapılması gerektiğini düşünüyor ve bunu destekliyoruz. Kosava konusunda da çabları destekliyoruz.

Irak konusunda da Irak'ın siyasi bir istikrara kavuşması bölge için çok önemlidir. Türkiye siyasi unsurların güçlenmesini desteklemektedir. mevcut sorun Irak'ın bölünmesi ile çözülemez. Bu durum Irak halkı ve bölge için en kötü şey olacaktır. PKK Kuzay Irak'ta barınmaya devam ediyor ve kanlı şiddet olaylarını körülklemeye devam ediyor. Size Şırnak'taki saldırıları kınadığınız için size çok teşekkür ediyorum. Burada hayatını kaybeden imnsanlar bir sulama projesinde çalışmaktaydı ve oruçlarını açmak için evlerine dönmekteydiler.

Avrupa Konseyi'nin oluşturduğu standartlardan vazgeçilemez. Türk yetkililer işbirlik içindeki tüm çalışmalarına devam edeceklerdir. AİHM bireysel özgürlüğe önemli katkılarda bulunmaktadır.

AKPM Başkanı’ndan Gül’e övgü
 
Avrupa Birliği yolunda Ankara’ya en fazla destek veren ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü Strasbourg’a davet eden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Rene Van Der Linden, NTV’nin sorularını yanıtladı. 

Van Der Linden, Cumhurbaşkanı Gül’ün geçmiş yıllarda AKPM’de görev aldığını, birçok kez bir araya geldiklerini belirterek, bu nedenle bugünkü görüşmesinin duygusal geçtiğini söyledi.

Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Linden, “Cumhurbaşkanı Gül’ün bütün Türkler’in cumhurbaşkanı olarak hizmet edeceğine güvenim tam” dedi. AKPM Başkanı, Gül’ün kültürlerarası diyalogda çok önemli bir rol oynayabileceğini, Batı ve İslam dünyası arasında bir köprü görevi üstlenebileceğini belirtti.

Rene Van Der Linden, Türkiye’de özgür ve adil bir seçim yapıldığını kaydederek, AK Parti’nin AB üyeliği için başlattığı reformları sürdürmesinin önemine dikkat çekti. Van Der Linden, Türkiye’de din ve ifade özgürlüğünün genişletilmesi gerektiğini de kaydetti.

 



Bu haber 404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,926 µs