En Sıcak Konular

Rusya PYD için bomba yağdırdı

2 Şubat 2016 09:53 tsi
Rusya PYD için bomba yağdırdı Türkiye’nin kırmızı çizgi olarak belirlediği Fırat’ın batısında ilerlemek isteyen PKK’nın Suriye kolu PYD’ye Rusya’dan destek geldi. Rusya, nehrin batısındaki Mümbiç kasabasına havadan bomba yağdırdı.

Rusya, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'nin Fırat'ın batısında ilerleme çabaları için destek vermeye başladı. Nehrin batısındaki Mümbiç, ağır Rus bombardımanı altında. PYD, bir süredir Halep'in kuzeyinde Türkiye sınırında güvenli bölge ilan edilmesi planlanan Azez-Cerablus hattında iki yönlü ilerlemeye çalışıyor. Örgüt, geçen ay ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarının yardımıyla Halep'in doğusundaki Sırrin beldesinin güneyindeki IŞİD'i gerilettikten sonra Fırat nehrine ulaşmıştı.

MÜMBİÇ'E SALDIRDI

PYD liderliğindeki hüçler, ABD uçaklarının hava saldırısının ardından Fırat Nehri üzerindeki Tişrin Barajı'nı IŞİD'ten almışlardı.IŞİD'in şiddetli direnişi nedeniyle PYD'nin nehrin batısında Halep'e bağlı Mümbiç ilçesini alabilmesi, hava desteğinin gelip gelmemesine bağlı kalmıştı. PYD öncülüğündeki güçler bölgede yığınaklarına devam ederken ABD, örgütün daha ileriye gitmemesi konusunda yapılan uyarılar nedeniyle örgüte hava desteğini ertelemişti. Bu nedenle yönünü Rusya'ya çeviren PYD'nin beklediği destek, dün geldi.

HAVA DESTEĞİ VERİYOR

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Rus savaş uçakları, Mümbiç ilçe merkezini, ilçenin kuzeydoğusundaki Tişrin Barajı yönünden vuruyor. PYD liderliğindeki güçlerin eş zamanlı kara operasyonuna başlayıp başlamadığı ise henüz bilinmiyor. Kaynaklardan alınan bilgiye göre, örgüt son haftalarda Rus yetkililerle hava desteği verilmesi konusunda yoğun temas içine girmişti. Örgüt, 12 Aralık 2015'te YPG Sözcüsü Aldar Halil'in Lazkiye'ye bağlı Hımeymim'de Rus yetkililerle yaptığı görüşmeden sonra kendilerine sözü verilen “sahada tam desteğin", özellikle Fırat'ın batısı konusunda hayata geçirilmesini talep ediyordu.

RUS ASKERLER KAMIŞLI'DA

Rus istihbarat yetkililerinin 5 gün sonra da rejim-PYD koordinasyonunu güçlendirmek ve Kamışlı Uluslararası Havaalanındaki çalışmaları incelemek amacıyla ilçeye geldiğini belirten kaynaklar, geçen ekimden bu yana Tel Abyad'da bulunan ve içinde özel birlik timleri de olan 100 kadar Rus askerinin Kamışlı'ya getirildiğini söylemişti. Kaynaklar, Rusya'nın PYD'ye destek verirken Esed yönetimini de bu işbirliğine kattığını, rejim otoritesinin PYD tarafından kabul edilmesinde ısrarcı davrandığını bildiriyor.

Hedefleri Fırat'ın batısı

Rusya, Türkiye'nin güvenli bölge olarak önerdiği, Halep-Türkiye koridoru olarak da bilinen Azez-Cerablus hattında PYD'ye destek vermeye başlamıştı. PYD, Kobani ve Tel Abyad'ı ele geçirmişti. Örgütün sonraki hedefi, Fırat'ın batısına geçip Cerablus-Azez hattında ilerleyerek Kobani ve Afrin'i birleştirmek. Örgütün hedefine ulaşabilmesi halinde, Suriye'nin kuzeydoğu sınırından başlayarak Türkiye sınırı boyunca ilerleyen hakimiyet kuşağı, Halep-Türkiye bağlantısını da keserek, Reyhanlı ilçesinin karşısına dayanacak.

Yeni Şafak



Bu haber 775 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,027 µs