En Sıcak Konular

'İstihbarat ve operasyon işbirliği mükemmel'

1 Şubat 2016 09:47 tsi
'İstihbarat ve operasyon işbirliği mükemmel' Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Riyad gündeminde neler var?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mekke ve Medine ziyaretinin ardından Suudi Arabistan yönetimi ile temaslar ve Suudi yatırımcılar grubu ile toplantı için Riyad’a geçti. Kral Selman, Başbakan Davutoğlu’nu kabul etti. Kabulde, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da yer aldı.Kraliyet konukevinde gazetecilerle sohbet eden Davutoğlu'nun sözlerini Habertürk'ten Nihal Bengisu  aktardı:

- Genelkurmay Başkanı seyahatinizde yer alıyor. Benim bildiğim, bu bir ilk. Katılmasının sebebi nedir?

Herhangi bir özel şey hamletmeye gerek duymuyoruz. Cumhurbaşkanı’mızın son ziyaretinde, Suudi Arabistan ile yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi mekanizması kurulmasına karar verildi. Yoğun bir savunma sanayii işbirliği var. O nedenle Genelkurmay Başkanı’mızın olmasını istedim.

-İslam ordusu ile mi ilgili?

Hayır onunla ilgisi yok. Daha önce bu kararı aldık. Kasım ayı falandı. Bundan sonra da Genelkurmay Başkanı’mız bu tür toplantılara katılacak.

Şunu mutlulukla ifade etmek isterim ki, 2002’den beri sürecin içerisindeyim; başdanışman, bakan, Başbakan olarak. Devletin üst kademesinde uyumlu bir çalışma ortamı yaşanıyor, bu aşağıya da yansıyor. Cizre, Sur ve Silopi operasyonlar başladığında hafta sonuydu. İçişleri Bakanı’mız, Genelkurmay Başkanı’mız, Emniyet Genel Müdürü’müz, MİT Müsteşarı’mız, Genelkurmay 2. Başkanı operasyon planını birlikte sundular. Şu anda mükemmel bir uyum söz konusu.

Ben 2002’de Irak müdahalesi söz konusu olduğundaki işleyişe bakıyorum, o zaman herkes birbirinden bilgi saklardı. MİT ile askeri istihbaratın bilgisi uyuşamazdı. Yakın zamanlara kadar da paralel yapı nedeniyle benzer şeyler yaşandı. Şimdi istihbarat işbirliği, operasyon işbirliği mükemmel. Mesela Şah Fırat Operasyonu olduğunda Genelkurmay Başkanı’mızla basın toplantısı yaptığımızda bu da farklı gelmişti. Ama “Asker ayrı, sivil ayrı konuşur. Asker ayrı toplantıya, sivil ayrı toplantıya gider” gibi bir kanaati yıkmalı.

-Bu ziyaretin Cenevre görüşmeleri öncesine gelmesi önemli oldu....

Bu ziyaretin en önemli gündem maddelerinden birisi de Suriye. Cenevre ile iyi bir tevafuk oldu. Suriye muhalefetinin heyet başkanı Riyat Hicabi ile görüşeceğim. Cenevre’de atılacak adımlar konusunda istişarelerde bulunacağım.

'RUSYA'YI BİR KEZ DAHA UYARIYORUZ'

Ziyaretini izleyen gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya’nın son sınır ihlaliyle “Suriye’nin bütün hava sahasında ben etkiliyim” demeye çalıştığı değerlendirmesinde bulunan Başbakan Davutoğlu, Suudi Arabistan temaslarının tamamlanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında da konuya ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

-“Dün (önceki gün) öğle saatlerinde bir ihlal oldu. Bilgiler geldikten sonra Sayın Cumhurbaşkanı ile istişare ettik. Rus Büyükelçi, Dışişleri’ne çağrıldı.

-Artık dünyada hiçbir ülke izole değil, herhangi bir yerde hava sahası ihlali olmuşsa saklamak da, olmamış bir hava sahası ihlalini ‘var’ diye göstermek de mümkün değil. Dolayısıyla Rusya’nın şu veya bu gerekçeyle işlediği bazı ihlalleri örtmesi mümkün değil.

Dün, bu çerçevede kısa süreli, çok kısa süreli bir ihlal söz konusu olmuştur. Bu ihlal, hem bizim hem NATO radarlarınca tespit edilmiş bir husustur.

-Türkiye hiçbir şekilde Rusya ile olan gerilimi artırmak düşüncesinde değildir. Ama Türkiye hava sahasını koruma konusunda da gerekli hassasiyeti her zaman gösterir.

-Rusya’nın hava operasyonları Suriye açısından hiç de iyi niyetli değildir. DAEŞ’e karşı mücadele ettiğini söyleyen Rus kuvvetleri ılımlı muhalifleri vuruyor. Türkmendağı’nda, ılımlı muhalefetin ilerlemekte olduğu Mare-Cerablus hattında yoğunlaşıyor. Cenevre’deki görüşmelere ipotek koymak için Rusya operasyonlarına devam ediyor. Arap, Kürt, Türkmen ılımlı muhalifler, Rusya’nın yaptığı operasyonlardan mustarip. DAEŞ ise Rusya’nın operasyonlarından memnundur.

-Rusya’yı bir kez daha uyarıyoruz, gerek Suriye’deki muhalif unsurlara, ılımlı muhalefete verdikleri zarar, gerekse Türk hava sahasına yönelik sürdürdükleri tehditkâr tutum, Rusya’nın menfaatine değildir. Rusya tüm ülkelerin sınırlarına saygı göstermek zorundadır.

-Bizim telkinlerimizle ılımlı muhaliflerin Cenevre’ye katılmalarını sağladık. Türkiye her zaman Suriye halkının yanındadır.



Bu haber 1,128 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,271 µs