En Sıcak Konular

'Fiili bir durum yaratılmasına müsaade etmeyiz'

27 Ocak 2016 12:18 tsi
'Fiili bir durum yaratılmasına müsaade etmeyiz' Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: "Suriye üzerinden yürütülen güç mücadelesi acımasız bir hal almıştır. Türkiye-Suriye sınırında hiçbir terör örgütünün fiili bir durum yaratmasına müsaade etmeyiz."

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sözcü Kalın'ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Yeni anayasa 2023 hedefleri doğrultusunda atılacak tarihi adımlardan biridir. Yeni anayasa 2023'te Türkiye'nin dünyada kendisini nasıl konumlandıracağını belirten bir ana metin olacaktır. Millete nasıl etkin hizmet vereceğinin tanımlanması açısından da önem arz ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız da yeni anayasa çalışmalarını motive etmek için konuşmalar yapmaktadır.

"Çağrıların doğru adresi terör örgütüdür"

Başkanlık sistemi şüphesiz bu tartışmanın önemli bir yönünü teşkil etmektedir. Başkanlık sistemi tartışmasının devlet-millet ilişkisini belirleyecek bir model tartışmasıdır. Kuvvetler ayrılığının en net şekilde ortaya konulacağı bir siyasi sistemi ifade etmektedir. Kontrol-denge mekanizması da başkanlık sisteminde çok net bir şekilde yapılmaktadır. Tartışmalardan memnuniyet duyuyoruz.

Terörle mücadele son günlerde gündemimizi yoğun bir şekilde işgal ediyor. Türkiye, aynı anda birkaç terör örgütüyle mücadele etmektedir.

Zaman zaman bize yapılan 'çatışmalar dursun, operasyonlar durdurulsun, şu yapılsın bu yapılsın' türü çağrıların doğru adresi 'terör örgütüne silah bırakma' çağrısıdır. Bizim onlara da çağrımız, bize, kamu düzenini kurmak için yaptığımız faaliyetlerle ilgili çağrı yapmak yerine, terör örgütüne ve onların bağlı olduğu gruplara silah bırakmaları yönünde çağrı yapmalarıdır.

Terör örgütü ile yapılan mücadele hiçbir zaman Kürtlerle yapılan bir mücadele değildir. Bunun tersini iddia etmek, terör örgütünün Kürtleri temsil ettiğini, hatta onları eşitlemek anlamına gelir ki bunun hakikatlerle bir ilgisi olmadığı çok açık bir şekilde ortadadır. Terör örgütünün kendini Kürt vatandaşlarımızın hamisi, temsilcisi gibi gösterme gayreti olabilir, bu bir propagandadan ibarettir.

Sürecin geleceği terör örgütün silahlarını tamamen ve koşulsuz olarak bırakmasıdır. Türkiye kamu düzenini inşa etmek zorundadır.

"Fiili bir durum yaratmasına müsaade etmeyiz"

Suriye'deki gelişmeler yakından takip ediyoruz. Cenevre'de müzakere süreci başlıyor. Amacı Suriye'de bir siyasi geçiş sürecinin sağlanmasıdır. Tam yetkili bir geçiş hükümetinin kurulması ve seçimlere gidilmesi hedeflenmektedir. Bu noktada uluslararası toplumun Suriye halkının yanında olduğunu göstermesi önem taşımaktadır. Suriye üzerinden yürütülen güç mücadelesi acımasız bir hal almıştır. Türkiye-Suriye sınırında hiçbir terör örgütünün fiili bir durum yaratmasına müsaade etmeyiz.

Suriye Türkmenleri ile ilgili süreci yakından takip ettiğimizi ve kendilerine her türlü desteği vereceğimizi bir kez daha söylüyorum.

"Müzakere ruhuna aykırı"

Cenevre toplantısı 25'inde toplanacaktı ama temsil meselesi uzadığı için Cuma gününe alındı Dışişleri Bakanımızın yoğun bir diplomasi trafiği oldu. Suriye Müzakere Heyeti oluşturuldu ve bu süreçte PYD gündeme gelmemişken son anda bunu devreye almaya çalışmak müzakere ruhuna aykırı. Şuana kadar rejimle ve PKK ile ilişkilerini devam ettiren bir gurubun muhalefet içinde bulunması kabul edilebilir bir durum değil. Müzakerelerde biz en üst seviyede temsil edileceğiz.

"Bu süreci istismar eden terör örgütüdür"

Devletin verdiği imkanları devlet aleyhine kullanmaya çalışanların önüne geçmeye karşı yapılan bir çağrıdır. Buna karşı elbette devlet tedbir almak zorundadır. Yasa dışına çıkmak söz konusu değildir. Burada yasalara aykırı bir durum olduğunda burada mülki amirin müdahale etmesi en doğal durumdur. Bu süreci istismar eden terör örgütüdür. Tarihi bir fırsatı tepmiştir. Geleceği terör örgütün silah bırakmasına bağlıdır. Böyle bir istismar ve sabotaj eylemlerinin karşılık bulması mümkün değildir.

"Misyon kapsamında bir ihtilaf söz konusu değil"

Başika'ya biz DAİŞ ile mücadele kapsamında askerlerimizi gönderdik. Daha sonra konu başka bir yere çekildi misyon kapsamında bir ihtilaf söz konusu değil. Şuanda Irak'ın kaygılarını giderecek bir süreç başlamış durumda birinci öncelik DAİŞ ile mücadele ama PKK ile mücadelenin bizim için önemli olduğunu bir kez daha altını çizmek isterim.



Bu haber 987 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,606 µs