En Sıcak Konular

BM- İsrail geringinliği artıyor

27 Ocak 2016 10:37 tsi
BM- İsrail geringinliği artıyor İsrail Başbakanı Netanyahu, Yahudiler için açılan yeni yerleşim yerlerini eleştiren ve Filistinlileri savunan BM Genel Sekreteri Ban'a ateş püskürdü. Netanyahu, BM'nin de tarafsızlığını uzun zaman önce kaybettiğini savundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un İsrail’in ‘provokatif yerleşim alanlarını’ kınayıp Filistinlilerin şiddet eylemlerinin de işgal karşısında verilen doğal bir tepki olduğunu vurgulamasının ardından, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu BM’ye ağır sözlerle yüklendi. Ban’ı teröristlere destek vermekle suçlayan Netanyahu, “Genel Sekreter’in sözleri terörü pupa seyrine (denizcilik literatüründe teknenin rüzgarı tam arkasına alması) sokuyor. Terörün hiçbir gerekçesi yoktur. İnsanları katleden bu Filistinliler bir devlet kurmak istemiyor. Aksine bir devleti yıkmak istiyor ve bunu da açıkça söylüyorlar” dedi.

'SIRF YAHUDİ OLDUKLARI İÇİN ÖLDÜRÜLÜYORLAR'

Daha sonra öfke ibresini yine ‘anti-semitik’ olarak nitelediği Filistinlilere çeviren Netanyahu, “Yahudileri sırf Yahudi oldukları için öldürmek istiyorlar. Barış ve insan hakları için öldürmüyorlar” ifadelerini kullandı. Bu noktada BM’nin uzun zaman önce tarafsızlık ve etik gücünü kaybettiğini savunan Netanyahu, Ban’ın sözlerinin de hiçbir ilerleme kaydedilmediğini gösterdiğini söyledi.

Diğer taraftan İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon da BM’yi terörle mücadele etmek yerine teröre destek vermekle eleştirdi.

Ban, BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) düzenlenen ‘Ortadoğu ve Filistin sorunu’ konulu toplantıda İsrail'in yerleşim birimi faaliyetlerini sürdürmesinin Filistin halkı ve uluslararası topluma hakaret olduğunu belirterek, bu faaliyetlerin hemen dondurulması gerektiğini söylemişti. Yerleşim birimi faaliyetlerinin sürmesini ‘provokatif eylem’ olarak nitelendiren Ban, bu eylemlerin işgal altındaki topraklarda İsrailli yerleşimci nüfusunu artırdığını ve muhtemel siyasi süreçlerin altını oyduğunu vurgulamıştı. Ban, siyasi süreçte yaşanan tıkanıklık ve işgalin Filistinlileri şiddet eylemlerine yöneltmesinin kaçınılmaz olduğunun da altını çizmişti: "Ezilen halklarda asırlardır görüldüğü gibi, işgale tepki vermek doğal bir insan eylemidir. Bu genellikle nefret ve aşırılık potansiyeli de barındırır.”

Bu arada İsrail ABD ve BM tarafından sıkça eleştirilse de yeni yerleşim yerleri açmaya devam ediyor. İsrail hükümeti ve düşünce kuruluşlarının verilerine göre şu anda işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 550 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor.

Sputnik



Bu haber 923 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,098 µs