En Sıcak Konular

Yüce Divan'da son yargılama

3 Ekim 2007 12:52 tsi
Yüce divan sıfatıyla 15 eski bakanı ve 1 eski başbakanı yargılayan Anayasa Mahkemesi heyeti, son kararını eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın'ın yargılandığı davada verecek.

Koray Aydın'ın,bakanlık dönemindeki bazı ihalelerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Yüce Divan'da yargılandığı davada kararın 5 Ekim Cuma günü açıklanması bekleniyor.

Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, esas hakkındaki görüşünde, Koray Aydın'ın 10 ihaleye ayrı ayrı, 19 ihaleye de zincirleme olarak ''fesat karıştırmak'' ve ''haksız mal edinme'' suçlarından toplam 216 yıl 6 aya kadar hapsini istemişti. Aydın'ın eyleminin, ''görevi kötüye kullanma suçu boyutunu aşıp, ihaleye fesat karıştırma suçunu oluşturduğunu'' iddia eden Ok, Koray Aydın'ın, haksız edindiği ileri sürülen 1 trilyon 961 milyar TL'nin (1 milyon 961 bin YTL) zor alımına karar verilmesini de talep etmişti.

Yüce Divan görevi yapan Anayasa Mahkemesi'nin, 5 Ekim Cuma günkü duruşmada, Aydın hakkındaki kararını açıklaması bekleniyor.

Koray Aydın'ın Yüce Divan'da yargılanmasına 24 Şubat 2005'de başlanmıştı.

-15 BAKAN, 1 BAŞBAKAN-

11 asıl, 4 yedek üyeden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti, Yüce Divan sıfatıyla 15 bakan ve 1 başbakan yargıladı.

Anayasa Mahkemesi kurulmadan önce, TBMM'de oluşturulan Yüce Divan'a (Divanı Ali) ilk sevk kararı 26 Ocak 1928 tarihinde alındı. Anayasa Mahkemesinin kurulmasının ardından ise Yüce Divan olarak görev yapan Yüksek Mahkeme heyetinde ilk yargılanan bakan, eski Ticaret Bakanı Mehmet Baydur oldu. ''Arpa Davası''nda 1964 yılında yargılanan Baydur beraat etti.

Yüksek Divan, 1981'de eski Sosyal Güvenlik Bakanı Hilmi İşgüzar'ı yargıladı. ''Kayırma, yolsuzluk, nüfuz ticareti, vazifeyi suiistimal ve menfaat temini suretiyle BAĞ-KUR ve SSK'yı zarara uğrattığı'' iddialarıyla Milli Güvenlik Konseyi tarafından 1981'de Yüce Divan'a sevk edilen İşgüzar ile birlikte 54 kişi yargılandı. Mahkeme heyeti, İşgüzar'a, ''5 yıl ağır hapis, 4 yıl 8 ay hapis, 5 milyon 251 bin 600 lira ağır para, memuriyetten temelli men'' cezası verdi. İşgüzar ile yargılanan kişilerden bazıları da mahkum oldu.

-ESKİ BAKAN MATARACI'YA 36 YIL HAPİS-

Eski Gümrük ve Tekel Bakanı Tuncay Mataracı, bakanlığı döneminde ''rüşvet almak'' iddiasıyla Milli Güvenlik Konseyi tarafından 1981'de Yüce Divan'a sevk edildi.

Mataracı ile 21 kişinin yargılanmalarına 15 Haziran 1981'de başlandı. Mataracı ile yargılananlar arasında, eski Bayındırlık Bakanı Şerafettin Elçi de yer aldı. 16 Mart 1982'de sonuçlanan davada, Mataracı'nın, ''36 yıl ağır hapis, 787 milyon 386 bin 166 lira ağır para cezasına çarptırılmasına, memuriyetten temelli yoksun bırakılmasına ve sürücü belgesinin 6 yıl süreyle geri alınmasına'' karar verildi. Davada, Şerafettin Elçi beraat etti, diğer sanıklar çeşitli hapis cezaları ile değişik para cezaları aldı.

-ŞERAFETTİN ELÇİ'YE 2 YIL 4 AY-

Mataracı ile yargılandığı davada beraat eden eski Bayındırlık Bakanı Şerafettin Elçi, aynı yıl Milli Güvenlik Konseyi tarafından ''rüşvet almak'' ve ''görevini kötüye kullanmak'' suçlamalarıyla Yüce Divan'a sevk edildi.

Elçi ile 7 kişinin yargılandığı davada karar 12 Nisan 1983'de açıklandı. ''Rüşvet'' suçlamasından beraat eden Elçi'ye, görevini kötüye kullanmaktan ''2 yıl 4 ay hapis, 4 bin 666 lira ağır para, 14 ay süreyle memuriyetten men ve ehliyetinin 2 yıl 4 ay süreyle geri alınmasına'' karar verildi. Diğer 7 sanıktan 4'ü ceza aldı, 3 sanık beraat etti.

Eski Bayındırlık Bakanı Selahattin Kılıç da ''görevini kötüye kullanmak'' iddiasıyla 1982'de Yüce Divan'a sevk edildi. Kılıç ile birlikte 10 kişinin yargılandığı davada sonuç 9 Mart 1983'de açıklandı. Kılıç ve 6 kişi beraat etti, 3 sanık mahkum oldu.

-ÖZAL TANIK OLMUŞTU-

Eski Devlet Bakanı İsmail Özdağlar, ''rüşvet almak'' ve ''görevini kötüye kullanmak'' iddiasıyla TBMM tarafından 1985'de Yüce Divan'a sevk edildi. Dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın da tanık olarak dinlendiği davada, Özdağlar, ''rüşvet'' suçlamasından beraat etti. Görevini kötüye kullanmaktan ''2 yıl hapis ve 30 bin lira ağır para, 2 yıl memuriyetten men'' cezasına çarptırılan Özdağlar ile yargılanan diğer 2 sanık ise beraat etti.

Eski Bayındırlık Bakanları Safa Giray ile Cengiz Altınkaya ve eski Karayolları Genel Müdürü Atalay Coşkunoğlu ise 1993 yılında Yüce Divan'ın karşısına çıktı. ''Otoyol ihaleleri sözleşmelerinde fiyat farkı ödenmeyeceği hükmü bulunmasına karşın, fiyat farkı ödedikleri'' iddiasıyla yargılanan sanıklar suçsuz bulundu.

DSP, MHP, ANAP Koalisyon Hükümeti'nde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev alan Hüsamettin Özkan ile Devlet Bakanlığı yapan Recep Önal, 2004'de Yüce Divan'a sevk edildi. Yüce Divan heyeti 31 Mart 2006'da Özkan ile Önal'ın beraatına karar verdi.

-CUMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ BAŞBAKAN YARGILANDI-

Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir başbakan Yüce Divan'a sevk edildi. Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner, ''Türkbank ihalesine fesat karıştırdıkları'' iddiasıyla Yüce Divan'a sevk edildi.

Yüce Divan'da ilk kez bir ''eski başbakanın'' da sanık olduğu davanın ilk duruşması 16 Şubat 2005'te yapıldı. Yüce Divan, 23 Haziran 2006'da Yılmaz ve Taner hakkında açılan davadaki suçu ''görevi kötüye kullanma'' olarak kabul etti ve Şartla Salıverilme Yasası uyarınca kamu davasının kesin hükme bağlanmasını erteledi.

Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu'nun ''Karadeniz Sahil Yolu Projesi ihalelerine fesat karıştırdığı'' iddiasıyla Yüce Divan'da yargılandığı davada ise karar 14 ay sonunda çıktı. Karar 26 Mayıs 2006'da açıklandı. Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu'nun yargılandığı davanın kesin hükme bağlanması ertelendi.

-SON KARAR KORAY AYDIN HAKKINDA-

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan ''enerji ihalelerinde yolsuzluk yaptıkları'' iddiasıyla 13 Temmuz 2004 tarihinde Yüce Divan'a sevk edildi. Yüce Divan, Ersümer'i Esenboğa Mobil Santrali İhalesi'nde görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle 1 yıl 8 ay hapse mahkum ederek, cezasını erteledi. Zeki Çakan ise tüm suçlamalardan beraat etti.

Yüce Divan yaptığı yargılamalardaki son kararını ise eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın hakkında verecek. Aydın'ın ''ihalelerde usulsüzlük yapıldığı ve mal varlığında haksız artış olduğu'' iddiasıyla Yüce Divan'da yargılandığı davada 2 yıl 7 ay sonra 5 Ekim Cuma günü kararın açıklanması bekleniyor.

Haber 10



Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,644 µs