En Sıcak Konular

Cumhuriyetçi Parti’de ‘Trump Endişesi’

26 Ocak 2016 16:32 tsi
Cumhuriyetçi Parti’de ‘Trump Endişesi’ Cumhuriyetçi Parti’den işadamı Donald Trump’ın anketlerde önde gitmesi parti liderlerini kaygılandırıyor. Cumhuriyetçi Partililer, Trump’ın oyları bölerek seçimlerde Demokratlar’a avantaj kazandırmasından endişe ediyor.

2016 başkanlık seçimlerinde partilerinin adaylığını almak için kıyasıya mücadele eden aday adayları, ilk ön seçimler öncesinde son dönemece girdi. Seçmenler, 1 Şubat’ta Iowa eyaletinde yapılacak ilk ön seçimlerde tercihleri doğrultusunda oy kullanarak başkanlık yarışının şeklini belirleyecek.

1 Şubat’ta Iowa eyaletinde başlayacak ön seçimler, diğer eyaletlerde de devam edecek. Temmuz ayında hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti, yapacakları parti kongrelerinde adaylarını açıklayacak.

Son kamuoyu yoklamaları, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Iowa’daki ön seçimlerde yarışı Vermont eyaleti senatörü Bernie Sanders’la başabaş götürdüğünü gösteriyor. Maryland eyaleti eski valisi Martin O’Malley’in ise çok geride olduğu görülüyor.

Cumhuriyetçi Parti cephesindeyse milyarder işadamı Donald Trump ve Texas senatörü Ted Cruz, 12 aday adayının bulunduğu yarışta arayı açmış durumda. Son hafta yapılan kamuoyu yoklamalarına göre Trump, yarışı Cruz’un az da olsa önünde götürüyor.

Cumhuriyetçi Partlililer, Trump’un partinin adaylığını alamaması durumunda başkanlık yarışını bağımsız aday olarak sürdürmesinden ve Cumhuriyetçi seçmenin oylarını bölmesinden korkuyor.

Bu senaryo, Demokrat Parti için de geçerli. New York’un eski belediye başkanı Michael Bloomberg, geçtiğimiz hafta, Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerine bağımsız aday olarak katılmayı düşündüğünü söylemişti.

Bir zamanlar Demokrat Partili olan, daha sonra Cumhuriyetçi Parti’ye yönelen, son olarak ise siyasi arenada bağımsız olarak boy gösteren Bloomberg, silah kontrolü, kürtaj hakları ve göçmenlik konularında liberal görüşlere sahip. Bu nedenle Bloomberg, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde en çok Demokrat Parti’nin oylarını bölebilir.

NBC Televizyonu’nda yayınlanan Meet the Press programına katılan Clinton, Bloomberg'ün ancak kendisinin Demokrat Parti adaylığını alamaması durumunda yarışa katılacağı izlenimi altında olduğunu söyledi. Ancak Clinton’ın partisinin adaylığını alacağı konusunda kendinden oldukça emin olduğu gözleniyor.

Bernie Sanders ise bir başka zenginin daha başkanlık yarışına katılmasından memnun değil.

Michael Bloomberg de Cumhuriyetçi Parti aday adayı Donald Trump gibi bir milyarder. Bloomberg’ün servetinin kaynağıysa sahip olduğu medya kuruluşları.

ABC Televizyonu’nun This Week programına katılan Sanders, Amerikan demokrasisinin milyarderlerin katıldığı bir yarışma olmaması gerektiğini belirtti.

VOA



Bu haber 1,088 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,560 µs