En Sıcak Konular

Muhalefet topluca istifa etti

3 Ekim 2007 12:31 tsi
Muhalefet topluca istifa etti  
Ülkeyi önümüzdeki 5 yıl yönetecek yeni devlet başkanını seçmeye hazırlanan Pakistan'da tansiyon yüksek. Genelkurmay başkanlığı görevini de yürüten Devlet Başkanı Müşerref'in, üniformasını çıkarmadan aday olmasına karşı tepki gösteren muhalefet topluca i

Pakistan, hafta sonu yapılacak kritik seçime hazırlanırken, Devlet Başkanı Pervez Müşerref taraftarları ile muhalifler arasında tansiyon yükseliyor. Dün iki önemli gelişme yaşandı. 1999'dan bu yana genelkurmay başkanlığı görevini de sürdüren Müşerref, halefini belirledi. Ordudan yapılan açıklamaya göre, cumartesi günkü başkanlık seçimini kazanması halinde Müşerref'in yerine genelkurmay başkanlığı görevini Pakistan eski istihbarat kurumu başkanı General Pervez Kiani üstlenecek. Müşerref'in adaylığına karşı çıkan muhalefet ise topluca istifa etti. 85 milletvekili, istifalarını meclis başkanına sundu. Müşerref'in üniformasını çıkarmadan aday olmasını anayasaya aykırı bulan muhalifler, yüksek mahkemeye başvurmuş, mahkeme Müşerref lehine karar vermişti.

Müşerref karşıtı muhalefete destek veren yerel parlamenterlerden 125'inin de istifasını sunduğu ifade ediliyor. Pakistan'da devlet başkanlığı için 342 üyeli Parlamento, 100 üyeli Senato ve 600'den fazla üyesi bulunan yerel parlamentolar oy kullanacak. Müşerref'in yeniden seçilebilmesi için tüm meclislerden yarıdan bir fazla oy alması gerekiyor.

Dün yoğun güvenlik önlemleri altında taraftarlarıyla birlikte Parlamento binasının önüne gelen muhalif milletvekilleri Parlamento başkanına istifalarını sundu. Muhalif hareketin liderliğini üstlenen Cemiyet-i Ulemai İslam Partisi lideri ve Gazi Hüseyin liderliğindeki Muttahida Meclis-i Amel Partisi (MMA) Genel Sekreteri Mevlana Fazlurrahman, Parlamento'da yaptığı açıklamada 'Müşerref'in seçilmesinin hiçbir yasal dayanağının olamayacağını' öne sürdü.

MMA'yı oluşturan en büyük parti Cemaat-i İslami Partisi Başkan Yardımcısı Prof. Muhammed İbrahim Han da Müşerref'in hiçbir şekilde yasal bir devlet başkanı olamayacağını belirtiyor. Zaman'a yaptığı açıklamada, Müşerref'in ABD çıkarlarını korumak için görevini sürdürmeye çalıştığını da iddia eden İbrahim Han, bu dönemde halkın refah seviyesinin daha da kötüleştiğini ifade ediyor. Devrik başbakan Navaz Şerif'in güçlü bir lider olmadığı için Pakistan'dan çıkarıldığını savunan İbrahim Han, 18 Ekim'de gelmeyi planlayan Benazir Butto'nun durumunun ise farklı olduğunu belirtiyor.

Benazir Butto'ya af çıktı

Butto'yu Batı'nın çıkarları açısından ideal isimlerden biri olarak gören Han, aynı zamanda arkasında güçlü bir halk desteği bulunduğunu vurguluyor. İbrahim Han'a göre Müşerref ve Butto arasında yazılanların da dışında gizli bir ittifak var; bu önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak. Pakistan hükümeti de dün sürpriz sayılacak bir adımla ülkesine dönmeye hazırlanan eski başbakan Benazir Butto'ya af çıkarmayı kabul etti. Enformasyon Bakan Yardımcısı Tarık Azim, Butto hakkındaki yolsuzluk davalarının, Pervez Müşerref'in muhtemelen bugün açıklayacağı af kararıyla düşeceğini söyledi. Af, iktidarı paylaşma pazarlıklarında Butto'nun ana taleplerinden biriydi.

Usame bin Ladin'in sır bir isim olduğunu, ABD'nin onun ismiyle İslam dünyasını baskı altına aldığını da ifade eden İbrahim Han, Ladin'in 11 Eylül saldırısını gerçekleştirdiğine dair hiçbir delil bulunmadığını savunuyor. Ancak onun gerçekleştirmiş olması durumunda kesinlikle bir terörist olarak adlandırılabileceğinin altını çiziyor.

1999 yılında darbe ile iktidara gelen Pervez Müşerref, izlediği Batı yanlısı politikalarla zaman zaman ülkedeki muhalefetle karşı karşıya gelmişti. Müşerrref, devlet başkanlığı için adaylığını koyacağını açıklamasından sonra tüm partilerin tepkisini çekmişti. Muhalefet, Müşerref'in üniformasını çıkararak seçimlere katılmasını isterken, Müşerref ise ancak seçilmesi durumunda muhalefetin taleplerini yerine getirebileceğini ifade ediyor. Mevlana Fazlurrahman'ın önderliğini yaptığı Müşerref Aleyhtarı Tüm Partiler Demokratik Hareketi'nde MMA'in yanı sıra sınır dışı edilen Navaz Şerif'in lideri olduğu partiye mensup milletvekilleri de bulunuyor. En güçlü muhalif parti olarak kabul edilen Butto liderliğindeki Pakistan Halk Partisi ise Müşerref'le yapılan görüşmelere göre tavrını belirleyeceğini belirtiyor. Bu arada ülkenin kuzeybatısındaki Bannu'da bir polis kontrol noktasında düzenlenen intihar saldırısında 16 kişi hayatını kaybetti.
 
zaman



Bu haber 218 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,086 µs