En Sıcak Konular

ABD kimi uyardı?

20 Ocak 2016 12:32 tsi
ABD kimi uyardı? O destekse bu ne?

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçtiğimiz hafta Londra'da Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ile görüşmüş, hemen ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada "ABD bölgedeki müttefiklerinin ve dostlarının yanında duracaktır ve duruyor da. Fakat diplomasinin işlediğini de görmek istiyoruz. Daha fazla ihtilafa düşmeden bazı problemleri çözmenin yolu var mı görmeye çalışmak isteriz. Bölgenin en son ihtiyaç duyduğu şey daha fazla ihtilaftır. Biliyorum ki Suudi Arabistan da aynı görüşte" demişti. Türk basını bu sözleri "ABD'den Suudi Arabistan'a destek" başlığıyla gördü.

Bundan tam 4 gün sonra, Kerry, CNN'de katıldığı Wolf Blitzer'ın programında Suudi Arabistan ile ilgili çok ciddi bir açıklamada bulundu. Blitzer'ın "Suudiler İran anlaşmasından sonra belki Pakistan'dan nükleer silah elde etmek isteyebilir, Suudiler bunu  ihtimal dışı bırakmıyorlar" sözleri üzerine şu cevabı verdi:

"Bir bombayı satın alıp basitçe transfer edemezsiniz. NPT'ye (Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması) göre bunun bir çok sonucu olur. Devasa boyutlarda etkileri olur ve Suudi Arabistan bunu biliyor. Bunun, onları daha güvenli kılacağını düşünmüyorum, kolay da olmaz çünkü NPT, denetimler gibi İran'ın maruz kaldığı şeylere kendilerinin maruz kalacaklardır."

Bu sözlerin bir spekülasyon üzerine söylendiğini akılda tutmamız lazım, ancak Suudilerin Pakistan üzerinden nükleer silah edinmeleri 2009 yılından beri işlenen bir konu. Obama'nın Ortadoğu eski danışmanı Dennis Ross 2009 yılının Nisan ayında yaptığı açıklamada, merhum Kral Abdullah'ın kendisine İran'ı kast ederek "Eğer onların nükleer silahı olursa, biz de nükleer silah elde edeceğiz" dediğini söylemişti. Bunun dışında sözkonusu senaryo hiçbir zaman Suudi yetkililerin ağzından açıktan ifade edilmemiş olsa da, ABD'nin üst düzey yetkilileri tarafından bir kaç kez ifade edilmesi önemli. Dünya basınında giderek Suudilerin çeşitli sebeplerden dolayı ötekileştirildiği, öte yandan İran'ın "Şer İttifakı"ndan çıktığına dair bir algının açıktan işlendiğini görüyoruz.

Suudilere İran'ın Batı kamuoyunun algısında oynadığı eski rol biçiliyor sanki.

Öte yandan İsrail'den gelen 'IŞİD'i İran'a tercih ederim' açıklaması, bu denklemin o kadar kolay çözülmeyeceğini de işaret ediyor.

www.iyibilgi.com özel

Bu haber 2,698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,812 µs