En Sıcak Konular

Türkiye-Rusya krizinin ikinci perdesi

13 Ocak 2016 10:27 tsi
Türkiye-Rusya krizinin ikinci perdesi Yeni adres daha güneyde...

Basra Körfezi'nde son zamanlarda tansiyonun yükseldiğini görüyoruz. Gündeme düşen haberlere baktığımızda durumun giderek daha ciddileştiğini fark etmemek mümkün değil.

30-12-2015: İran'ın Hürmüz Boğazı yakınlarında yaptığı tatbikatta fırlattığı füzelerden birinin ABD gemisi USS Harry S. Truman'ın bin 400 metre yakınına düştüğü açıklandı.

10-11-2016: 26 Aralık’ta, İran Devrim Muhafızları’na ait hızlı tekneler Amerikan Harry Truman uçak gemisiyle diğer Batılı savaş ve ticaret gemilerinin adeta dibinde gerçek mühimmatla tatbikat yaptı.

12-11-2016: ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, 10 denizcinin bulunduğu ABD Donanması’na ait iki botun Kuveyt’ten Bahreyn’e seyir halindeyken İran tarafından alıkonulduğunu açıkladı. CNN'in üst düzey bir Pentagon yetkilisine dayandırdığı haberinde, botların İran sularına girdiğini ancak bunu kasten yapıp yapmadığının araştırıldığı ifade edildi. İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, dün saat 16.30 sıralarında Basra Körfezi'ndeki Farsi Adası'nın yakınlarında İran karasularına giren ABD donanmasına ait iki bottaki 10 askerin gözaltına alınarak Farsi Adası'na nakledildiği belirtildi. 2007 yılında benzer bir şekilde Birleşik Krallık donanmasına ait bir askeri bota el konulmuş, alıkonulan İngiliz askerleri 13 gün sonra serbest bırakılmıştı. Şimdiki tutuklamanın ABD Başkanı Obama'nın Kongre'deki 'Birliğin Durumu' son konuşmasına denk gelmesi ise manidar...

Basra Körfezi'nde yaşanan İran-ABD arasındaki bu gerginliklerin giderek daha ciddi hale geldiğini görüyoruz. Ancak Washington'dan gelen açıklamalar tansiyonun düşük tutulmasını sağlıyor. Ancak her ne kadar Amerikan yönetimi bu konuda temkini elden bırakmasa da, yabancı basında söz konusu krizlerin sıcak çatışmaya dönüşmesi ihtimali sürekli ön plana çıkartılıyor. Ancak bu senaryolarda ABD yerine Suudi Arabistan başrolde oynuyor, keza Basra Körfezi'nde Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri de yer alıyor. Son bir haftada Suudi Arabistan ile İran arasında Şii din adamının idam edilmesi ile zirveye tırmanan gerginliğin Basra Körfezi'nde sıcak çatışmaya dönüşmesinden korkuluyor. Krizin sürekli ABD ile İran arasında çıkmasının Tahran lehine yapılan bir propaganda olduğuna dair, çeşitli spekülasyonlar ön plana çıkmaya başladı. ABD'nin, kendi askeri prestiji pahasına İran'ın gövde gösterilerine göz yumarak, Tahran yönetiminin kendi kamuoyuna karşı "dik durmasını" sağladığı iddia ediliyor.

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan askeri krizin bir benzeri, Basra Körfezi'nde İran ile ABD arasında yaşanması şimdilik Washington'un tavrına bakarsak pek mümkün gözükmüyor. Ancak esas felaketin, Suudi Arabistan ile İran arasında benzer bir krizin çıkması durumunda gerçekleşeceği kesin.

En ciddi iddialardan biri ise sürekli düşen petrol fiyatlarının yükseltilmesi için Basra'nın 'seçilmiş' olduğu...

www.iyibilgi.com özel 



Bu haber 1,907 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,269 µs