En Sıcak Konular

Suriyelilere çalışma izni

12 Ocak 2016 12:26 tsi
Suriyelilere çalışma izni Suriyelilere çalışma izni verilmesine ilişkin yönetmeliğin yayınlanacağını söyleyen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “Kimlik belgesi verilen illerde çalışabilecekler” dedi

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu’nda reform paketlerinde yer alan konuların ele alındığını ifade ederek, “Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kurulması konusunda karar alındı. İnsan Hakları Kurumu ve Ayrımcılıkla mücadele ile ilgili ayrı kurumlar birleştirildi.

İnsan hakları ihlallerin ele alınması, ayrımcılığın giderilmesi ve işkencenin önlenmesi ana gündemidir” dedi. 2 milyon 411 bin Suriyeli’nin Türkiye’de olduğunu bunlardan da 7351’ine çalışma izni verildiğini hatırlatan Kurtulmuş, Suriyelilerin tamamına çalışma izni verilen yönetmeliğin de birkaç gün içinde çıkacağını açıkladı.

Suriyelilere çalışma iznine dair detayları da açıklayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

ÇALIŞMA İZNİ DETAYLARI: Suriyelilerin kayıt dışı çalıştırıldığı, kötü şartlarda çalıştırılanlar gibi şikayetler alıyoruz. Bu çalışma izni Türkiye’deki vatandaşlarımızın istihdamlarını kısıtlayacak bir alan değildir. Bunun için çok iyi hazırlanmış yönetmelik taslağı hazırladık. Geçici kimlik belgesi alanlar 6 ay sonra çalışma izni alabilecek. Herhangi bir yerde çalışma izni değil. Kendilerine kimlik belgesi verilen ikamet ettikleri illerde çalışabilecekler. Çalıştıkları iş yerinde toplam çalışanın yüzde 10’unu geçemeyecek. Bunun bir istisnası var.

Başvuru tarihi itibariyle geriye dönük olarak 4 hafta sürede açık bulunan işlerin kapatılmadığı iş yerlerinde burada yüzde 10 kotasının üzerine çıkabilecek. Ayrıca geçici tarım işçileri ve hayvancılık ile uğraşacak Suriyeliler için kota sınırı dışında valilik izni aranacak. Valilik isterse il ihtiyacına göre Tarım ve hayvancılıkla uğraşan işçilerinde valilikler kotaları esnetebilecek. Suriyeli sağlık personeli, eğitimciler için Çalışma Bakanlığı vereceği izinler değil, Sağlık, Milli Eğitim ve YÖK’ün oluruna başvuracak. Türkiye’de iş hayatına katkı sağlayacak bir düzenleme. Suriyeli sığınmacılar çalışma bakanlığı Türk vatandaşlarının yükümlülüklerine tabi olacaklar.

EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK:Yaş ve cinsiyet ile ilgili herhangi bir kısıtlama mevzu bahis değildir. İhtiyaç duyulan alanlarda daha fazla istihdam edilecek. Kategorik olarak kısıtlama yok. Samimiyetle şunu paylaşmak isterim dünyada en fazla yükü alan ülkeyiz. 8 milyar dolar harcandı Türkiye hiç ‘of” falan dememiştir. Cinsiyetine okur yazar olduğuna bakmadan yardım eli uzattık. Gelip burada beyin avcılığı denilen üst düzey okumuş insanları alıp kendi ülkelerine götürenler oldu. Yeni Suriye kurulana kadar savaşın bitirilip barış sürecine kadar büyük oranda bu insanlar burada. Memleketlerine döndüklerinde hem Türkiye dostu olsunlar hem de buradaki Suriyelilerin iş dünyasına katılmalarına müsaade edelim. Mali imkan olup iş kurmak isteyenler, sokaklarda kırmızı ışıklarda mendil satan küçük çocuklar değil. İyi iş gücü almış iyi meslekleri olanlar da var.
‘Hendek kazsınlar diye oy vermediler’

DBP’li belediyelerin kaynaklarını terör örgütüne aktardıkları yönündeki iddiaların sorulması üzerine Kurtulmuş, “Kendi seçim çevrelerindekiler hendek kazsınlar imkanlar sağlasınlar diye kimse oy vermedi. Çukurların içinde militanlara ön açsınlar diye oy vermediler. Seçilmiş belediye meclis üyeleri başkanlar göreve getiren halk iyi hizmet etsin diye verdiler. Yasal mevzuat açıktır. Soruşturma yetkisi vardır. Bazı belediye başkanları görevden alındı. Devam eden süreç var. İçişleri Bakanlığı gerekeni yapıyor” dedi.

Milliyet



Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,051 µs