En Sıcak Konular

Dünyanın karanlık yüzü...

12 Ocak 2016 11:45 tsi
Dünyanın karanlık yüzü... Kim bilir saklı olan neler var?

Albert Einstein, bundan yüzyıl önce Genel Görecelilik Kuramı çerçevesinde uzay zaman düzleminde yer çekimi dalgalarının varlığını öngörmüş ancak dalgalara dair bir kanıt bulunmasının kendi zamanında imkansız olduğunu da söylemişti. Bugün twitter'da kopan bir söylentiye göre, söz konusu dalgaların varlığı kanıtlanmış. Söylentiler doğruysa, bizi ne gibi bir gelecek bekliyor? Bu keşif neden bu kadar önemli.

Dünya üzerindeki milyonlarca kaynaktan "bir yer çekimi dalgası gözlemek mümkün olduğunda bu astronomide bir devrim sayılacak." Gezegene açılan tamamen farklı bir pencere. Şu anda yaptığımız, gezegeni, çoğunlukla elektromanyetik dalgalar ve notrinolar vasıtasıyla izlemek. Yer çekimi dalgaları, gezegeni tamamen farklı bir gözle görmemizi sağlayacak. Daha önce ışık olarak algıladıklarımızdan farklı bu.”

Kara delikler, evrenin ilk anları ve dünyamız hakkında şimdiye kadar tüm bildiklerimizi bir adım öteye taşıyabileceği söylenen yer çekimi dalgalarına dair önemli açıklamalardan biri ise Hannover'de bulunan Albert Einstein Enstitüsü'ndeki Karsten Danzmann tarafından yapıldı:

"Yer çekimi sayesinde gezegenin tamamı etkileşim halindedir. Bu da bize yerçekimi dalgalarından gezegenin karanlık yüzünü görebilme umudu veriyor. Ve kim bilir saklı olan neler var?"

Avrupa Uzay Ajansı'nın yakın zamanda uzaya gönderdiği LISA adlı uzay aracı söz konusu dalgaları ispat edebilmek için gerekli verileri toplamakla görevli, 1 milyar euro değerinde bir proje. Aynı zamanda ABD'de Caltech üniversitesinden bir grup da söz konusu fenomeni kanıtlamaya çalışıyor.

CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda gerçekleştirilen deneylerden sonra Avrupa  ve ABD'de aynı zamanda yürütülen bu projeler, yerçekimi ve kütlenin ağırlığı ile ilgili temel bilgilerimizi kökünden değiştirecek gelişmeleri hedefliyor.

www.iyibilgi.com özel

Bu haber 8,688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,216 µs