En Sıcak Konular

Iraklı Türkmenlerden Hendek alarmı

12 Ocak 2016 10:49 tsi
Iraklı Türkmenlerden Hendek alarmı Iraklı Türkmenler, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin IŞİD’le çatışma hatları boyunca hendekler kazdığını bildirdi. Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, “Bunu Irak’ın bölünmesinin başlangıcı olarak görüyoruz” dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Musul’un kuzeyinde Rabia’dan başlayıp ülkenin doğusundaki Diyala vilayeti sınırlarına kadar uzanan hendek kazma çalışmalarını sürdürdüğü iddiaları Irak’ta tartışmalara neden oldu. AFP ajansına göre Türkmen yetkililer, IKBY’nin hendekleri genel olarak IŞİD ile Peşmerge güçlerinin çatışma hatları boyunca kazdığını ifade ediyor. AFP’ye konuşan Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, “Biz bu hendek kazma hamlesini şüpheli buluyoruz” diyerek hendeklerin Rabia’dan başlayıp Hanakin’e kadar uzandığını söyledi. Rabia kasabası Suriye sınırının kuzeybatısında yer alırken, Hanakin güneydoğu yönünde İran sınırı yakınında yer alıyor. Arada 400 km’lik bir mesafe söz konusu.

Türkmenlere göre IKBY’nin denetiminde olan petrol zengini Kerkük ile İran sınırına yakın Calavla bölgelerinde hendek kazma çalışmaları başlamış durumda. Türkmen Kurtarma Vakfı adlı kuruluşun üyesi Mehdi Saadoun “IKBY tarafına dahil edilecek arazinin yüzde 70 ila yüzde 80’i Türkmen alanı. Hükümet Irak’ın birliğini muhafaza etmeyi öngören yasaları uygulamadığı takdirde Tel Afer, Kerkük ve Tuzhurmatu’yu dahil edecekler. IŞİD, Kürt güçlerin bu hendekleri kazarak dayatmaya çalıştıkları ‘oldu-bitti’nin bahanesi” dedi.

Hürriyet




Bu haber 947 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,516 µs