En Sıcak Konular

Doları olanlar cumaya dikkat!

3 Ekim 2007 11:04 tsi
Doları olanlar cumaya dikkat! Dolardaki değer kaybı beraberinde en önemli soruyu getiriyor.Alışık olmadığımız bu durum ne kadar gider, bu inişin çıkışı ne zaman olur?

Kriz endişesini üzerinden atamayan yatırımcıların böyle düşünmesi çok normal.

Doları olan ya da dolar borcu olanların yazıyı dikkatle okumasında fayda var.

ABD’de Kritik günler

Türkiye’de döviz piyasasını son zamanlarda iç piyasa değil, dışarısı etkiliyor. Amerika ile paralel hareket ediyoruz. O halde bakmamız gereken yer orası.

2007 yılının başından bu yana Amerikan ekonomisinde bir şeylerin ters gittiği görülüyor. Geçtiğimiz ocak ayında FED eski Başkanı Greenspan yıl sonunda ABD ekonomisi resesyona girebilir diye açıklama yaptı. Şu ana kadar sinyaller söylediklerini doğruluyor.

Resesyon ne anlama geliyor?

ABD’de resesyon olursa, yani işçi çıkarımı artar, tüketim durursa o zaman dünya ekonomisi krize girmiştir demektir. Bu bizi doğrudan etkiler ve borsa 40 bin de bile tutunamayabilir.

Ve Cuma günü bunun için çok önemli. İşsizlik rakamlarının açıkladığı “istihdam verileri” ABD’de Ağustos ayında -4000 geldi. Yani şirketler işçi almaktan çok çıkarma yoluna gittiler. Zaten FED bu veriye dayanarak faizleri düşürdü birazda. İşçi çıkarımı resesyonun en bariz belirtisi. Hastanın ateşi çıkıyor anlamına geliyor.

1 Senaryo

İşsizlik artarsa dolar düşer

Cuma günü Eylül ayının istihdam verisi açıklanacak. Eğer rakam Ağustos ayındakine benzer bir data olursa o zaman resesyon (durgunluk) ihtimali artar ki, yatırımcı sakin denizlere çekilmek isteyebilir. Yani piyasalar satışa geçer. Ve sattıkça da fiyat aşağı doğru inmeye başlar ki, nerede duracağı belli olmaz. Bizdeki yabancı yatırımcının eğilimi de bu yönde olacaktır. Ve bugün 1.20’lerde olan dolar Önümüzdeki hafta 1.15’e kadar inebilir.

2 Senaryo

İstihdam artarsa dolar fırlar

İstihdam verilerinin artıya geçmiş olması ihtimali yüksek görünüyor. Son 2 haftadır gelen datalar işsizliğin azalma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Yani Cuma günü beklenen istihdam verisi “yukarıda çıkacak” denilebilir. Ve bu data sadece doları değil, borsaları hatta FED’in 30 Ekim’deki kararını da etkileyecektir. Eğer bu ihtimal olursa dolar fırlayacak demektir. Ona göre pozisyon almak gerekir. Dolar 1.25’e kadar çıkabilir. Bu senaryo beklenen en güçlü senaryo

Ve sonuç

Geçen ayın 18’inde FED’in faizleri indirmesinin en somut sonucunu Cuma günü göreceğiz. İşe yaradı mı yaramadı mı? Ekonomiyi canlandırmaya yetti mi yetmedi mi? Başka müdahale gelecek mi,gelmeyecek mi?

Dolar ya da borsa yatırımı olanlar içeriyi bırakıp dışarıya baksınlar.

Kritik gün Cuma, kritik saat 15:30.

Haber 10



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,297 µs