En Sıcak Konular

Yatan hastalara müjde

3 Ekim 2007 11:01 tsi
Yatarak tedavi olan hastalar sevinecek. Ama üniversite hastaneleri itiraz ediyor.

Yatarak tedavi olan hastaya 15 Ekimden itibaren ilaç ve malzeme temin ettirilmeyecek. Yatan hastaların ilaç ve malzemeleri hastaneler tarafından karşılanacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşları, yine bu tarihten itibaren hastaları sadece tetkik ve tahlil için başka bir sağlık kurum veya kuruluşuna sevk edemeyecek.

Bu kuruluşlar, bünyelerinde yapılamayan tetkik ve tahlilleri hizmet alınması yoluyla başka sağlık kurum veya kuruluşlarından alabilecek. 15 Haziranda yürürlüğe giren tedavi yardımıyla ilgili tebliğ, sağlık hizmetleriyle ilgili bazı yeni uygulamalar için 4 aylık geçiş süresi öngörüyordu. Buna göre, 15 Ekim itibariyle yatarak tedavilerin yanı sıra tahlil ve tetkiklerle ilgili yeni düzenlemeler uygulanmaya başlanacak.

ÜNİVERSİTE HASTANELERİ: ''İHALE YASASINA GÖRE SÜRE YETERSİZ''

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Şare, ilaç ve malzemelerin Kamu İhale Kanunu'na göre satın alınmasının zorunlu olduğunu belirterek, ''Bu çok uzun bir prosedür. İhaleye giren firmaların itirazı söz konusu olduğunda süre epey uzuyor. Bu durumda bütün bu hazırlıkların 15 Ekime kadar bitmesi imkansız'' diye konuştu.

Bazı kanser ilaçlarının alternatifi olmadığı için firmaların yeterli indirim yapmadığını kaydeden Şare, ''Bu ilaçları almada da sıkıntımız var'' dedi. Sorunu SGK yetkililerine ilettiklerini, ancak kendilerine ''acil durumlardaki ihale yöntemlerini uygulamaları'' önerisinde bulunulduğunu kaydeden Şare, bunu yapmalarının mümkün olmadığını söyledi.

TAHLİL VE TETKİK İÇİN SEVK YOK

15 Ekim itibariyle geçerli olacak bir başka uygulamaya göre, kurumla sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşları, hastaları sadece tetkik ve/veya tahlil için başka bir sağlık kurum veya kuruluşuna sevk edemeyecek. SGK ile halen tetkik/tahlil sözleşmeleri bulunan merkezlerin bu sözleşmeleri söz konusu tarih itibariyle feshedilecek. Sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşları, bünyelerinde yapılamayan tetkik ve tahlilleri hizmet alınması yoluyla başka sağlık kurum veya kuruluşlarından alabilecek. Bu şekilde hizmet alınan sağlık kurum ve kuruluşlarının listesi, hizmeti alan sağlık kurum ve kuruluşunca SGK'ya bildirilecek. Hizmet alımı yoluyla sağlanan ve kuruma fatura edilebilir tetkik ve tahlil bedelleri, sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde üretilen hizmetlerden ayrımı yapılmaksızın, ilgili tebliğ esasları doğrultusunda ödenecek.

''SGK'NIN MUHATABI ARTIK HASTANELER OLACAK''

Özel Hastaneler Platformu Derneği ve Sağlık İşletmeleri Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Altuğ, bu uygulamayla artık SGK'nın tahlil ve tetkik hizmeti satın almayacağını söyledi. Bir sağlık kurumunun tıbbi tahlil ve tetkik hizmeti vermek istemesi halinde bu hizmeti veren laboratuvar ve görüntüleme merkeziyle anlaşma yapmasının zorunlu hale getirildiğini belirten Altuğ, ''Artık SGK sadece hastane ile muhatap olacak. Faturalar da bunun üzerinden ödenecek'' dedi.

İnternet haber



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,745 µs