En Sıcak Konular

Sayılı günler kaldı

8 Ocak 2016 09:36 tsi
Sayılı günler kaldı ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran ile varılan nükleer anlaşmanın uygulanmasına günler kaldığını söyledi.

Kerry, Dışişleri Bakanlığında gazetecilere geçen yıl yürüttükleri  diplomatik girişimlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. İran ile 5+1 ülkeleri arasında Temmuz ayında varılan anlaşmaya değinen  Kerry, "Her şey iyi giderse anlaşmanın uygulamaya girmesine günler kaldığını"  ifade etti.
 
Nükleer anlaşma ve Suudi arabistan ile İran arasındaki gerginlik  hakkında bu Sabah İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile telefon görüşmesi  yaptığını bildiren Kerry, "Sayın Bakan anlaşmanın uygulamaya geçmesi konusundaki  yükümlülüklerini mümkün olduğunca hızlı yerine getirmeye niyetli olduklarını bana  kesin şekilde ifade etti. Şu anda uygulama gününe doğru ilerleyeceğimizden emin  olmak üzere birbirimize taahhüt vermiş durumdayız. Tam bir tarih vermeden,  yakında olacağını düşünüyorum diyebilirim" değerlendirmesinde bulundu.
 
İran ile yapılan anlaşmadan sonra İran'ın zenginleştirilmiş  uranyumunun büyük bölümünü ülkeden çıkardığını ve bunun Rusya'ya ait bir gemiyle  taşınarak bomba üretebilecek kapasitesinin yok edildiğini hatırlatan Kerry, bir  yandan tarafların, yükümlülüklerini yerine getirme yolunda ilerleyeceğini diğer  yandan da İran'ın füze denemeleri gibi faaliyetlerinin takip edileceğini  kaydetti.
 
Viyana'da 14 Temmuz'da varılan anlaşmaya göre, İran 15 yıl boyunca  toplam zenginleştirilmiş uranyum stoğunu 300 kilograma kadar indirecek ve  yaklaşık 9 tona yakın düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stoğunu ülke dışına  çıkaracak. Anlaşmaya göre İran, 300 kilogramın üzerindeki uranyumu uluslararası  piyasaya satabilir veya karşılığında doğal uranyum alabilir. ABD ise İran'a karşı  yıllardır uygulanan ekonomik yaptırımları kaldırmaya başlayacak.
 
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye konusunda ise diplomatik çabaların  önemine işaret etti ve rejim ile muhalefet arasında 25 Ocak'ta Cenevre'de  görüşmelerin başlayacağını hatırlattı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr ve İran Dışişleri Bakanı  Zarif ile yaptığı tüm konuşmalardan sonra "Her iki tarafın da ABD'yi ve diğer  ülkeleri, Tahran ile Riyad arasındaki farklılıkların Suriye konusunda işbirliği  içinde çalışmalarını etkilemeyeceği konusunda taahhütte bulunduğunu" bildiren  Kerry, "Suriye barış sürecine destek güçlü şekilde devam etmektedir" ifadesini  kullandı.
 
Kuzey Kore
 
Kuzey Kore'nin "Hidrojen bombası denediği" iddiasına da değinen Kerry,  iki gün önceki denemenin ABD'nin bölgesel güvenlik ve küresel silahsızlanma  konusundaki taahhütlerinin önemini vurguladığını söyledi.
 
Kerry, Çinli mevkidaşı ile bugün telefonda görüştüğünü belirterek,  "Çin'in Kuzey Kore konusunda bugüne kadarki yaklaşımının işe yaramadığını" Çin  Dışişleri Bakanı Vang Yu'ya da bildirdiğini aktardı.
 
"Çin'in özel bir yaklaşımı vardı ve biz de bunu uygulamaları için  onlara zemin vermek konusunda saygılı davrandık" diyen Kerry, "İşlere her zamanki  gibi devam edemeyeceklerini" dile getirdi.
 
"ABD'nin İran ve Suriye gibi konularla uğraşırken Kuzey Kore sorununu  ihmal ettiği" eleştirilerine yönelik bir soru üzerine Kerry, "Kuzey Kore bir gün  bile ihmal edilmiş değil" dedi.
 
Kerry, bu konuda görüşmeler yaptıklarını, suçlamaların temelsiz  olduğunu vurguladı.
 
Dünyadaki gelişmelerle 2016'nın oldukça zor ancak umut verici bir yıl  olacağını ifade eden Kerry, "Bugün ABD, tarihte hiç olmadığı kadar dünyanın daha  çok bölgesiyle önemli konularda daha derinden ilgili" diye konuştu. 


Bu haber 1,257 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,668 µs