En Sıcak Konular

İHA'lara uçuş yasağı

4 Ocak 2016 12:13 tsi
İHA'lara uçuş yasağı GPS bazlı uzaktan denetlenebilen araçlarla artık belirli bölgelere girilmeyecek.

Dünyanın bir numaralı drone üreticisi DJI, GPS bazlı uzaktan denetim yazılımının beta versiyonunu yayımladı. GEO (Geospatial Environment Online) adını taşıyan programı tam karşılamamakla beraber 'Çevrimiçi Coğrafi Uçuş Çevreseli' olarak tanımlayabiliriz. Olay şu ki, -şimdilik uygulama yükleme üzerinden yürütülse de- önümüzdeki dönemde satacağı drone'lara bu yazılımı gömecek olan DJI bu sayede drone sahiplerinin girişin kısıtlı yahut güvensiz olduğu bölgelerde aletlerini uçurması engelleyecek. Yani örneğin bizden misal verecek olursak TBMM, MİT, havalimanları, hapishaneler, kuvvet tesisleri vb. gibi yerlerde veya şayet o an aktif bir yarışma varsa stadyumlarda vs. uçuramayacağız. Uçuramayacağız derken istesek de uçuramayacağımızın altını çizelim. Çünkü alet otomatik olarak oralara girmeyecek ve bizi de konuya ilişkin denetim panelinden bilgilendirecek.

Bildiğimiz gibi uzun bir süreden beri drone düzenlemesi üzerine çalışmalar yürüten Amerika Birleşik Devletleri ABD Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı FAA (Federal Havacılık Kurulu) geçtiğimiz senenin sonunda kararı çıkarmış ve drone sahiplerine kayıt zorunluluğu getirmişti. İşte DJI'ın bu kısıtlamasının sebebi de üçüncü parti şahıs ve kurumların yetkisiz eylemlerinden dolayı kendi başının derde girmesini engellemek.

Kısıtlamaların, yüksek gizlilik veya emniyet gerektiren belirli bölgeler dış kalmak kaydıyla, drone sahipleri tarafından geçici olarak kaldırılabileceğini de not olarak düşelim bu arada. Fakat bunun için drone sahibi artık kimse DJI'a 'onaylanmış hesap' sunması gerekecek. Yani telefonunu, kredi kartı bilgilerini vs. verip kendisini sisteme tanıtacak ki gene bir terslik halinde gelebilecek cezai müeyyide doğrudan ona uygulanacak.

Halihazırda beta sürümü yayımlanan GEO'nun Android APK'sını buradan indirebilirsiniz. iOS içinse flysafe@dji.com adresine e-posta atıp yükleme izni almanız gerekiyor akabinde lüzumlu onayın çıkmasıyla uygulamaya erişim sağlayabiliyorsunuz. Final sürüm de muhtemelen kısa süre içerisinde yayımlanır.

Haber7



Bu haber 1,193 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,708 µs