En Sıcak Konular

'Atatürk yaşasaydı AB'ye bile girmiştik'

3 Ekim 2007 10:11 tsi
'Atatürk yaşasaydı AB'ye bile girmiştik' İlköğretim öğrencileri arasında yapılan bir ankete katılan çocuklar, kendilerine yöneltilen sorulara çarpıcı cevaplar verdiler. İşte çocuktan al haberi dedirtecek yanıtlar...

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Esra Elmas, ilköğretim seviyesindeki çocukların Atatürk algısını anlamak amaçlı bir araştırmaya imza attı. Araştırma sonuçları, Hayykitap tarafından "İlkokul çocuklarında Atatürk algısı - Sevgili Atatürkçüğüm" adıyla da yayımlandı.

'Her şeyimizi O'na borçluyuz'
Araştırma, biri özel iki farklı ilköğretim okulundaki 80 öğrenciyle yapılan ön görüşmenin ardından 60 öğrenciye uygulanan anketin sonuçlarına dayandırıldı. Ankete katılan çocuklara, "Atatürk sizce nasıl biridir?", "Atatürk'ü en çok hangi özelliği ile hatırlıyorsunuz?" ve "Atatürk şu an yaşıyor olsaydı hayatımızda bir fark olur muydu?" şeklinde üç soru soruldu.
"Atatürk sizce nasıl biridir?" diye sorulan çocukların yüzde 85'i, Atatürk'ü "borçlu olduğumuz kişi", yüzde 33.3'ü "kurtarıcı", yüzde 31.6'sı "lider", yüzde 30'u ise "ışık" olarak tanımladı. Yüzde 16.6'sı ise Atatürk için "kahraman" dedi.

Çocukların "Atatürk'ü en çok hangi özelliği ile hatırlıyorsunuz?" sorusuna verdikleri yanıtlarda ise Atatürk'ün dayısının çiftliğine gidişi, kargaları kovalayarak zaman geçirmesi ve köyde okul olmayışı başı çekti (Yüzde 60).

"Atatürk yaşıyor olsaydı hayatınızda bir fark olur muydu?" sorusuna çocukların yüzde 93.3'ü "evet" diye yanıt verdi. "Ne gibi bir fark olurdu?" sorusuna ise çocukların yüzde 66'sı Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmiş olacağını söyledi. Çocukların yüzde 62.5'i "Daha çağdaş ve modern bir ülke olurduk", yüzde 55.3'ü "Sokakta kapalı ya da çarşaflı insan kalmazdı" dedi.

"Atatürk yaşasaydı herkes okurdu" diyenlerin oranı yüzde 17, "Dayak yiyen kalmazdı" diyen çocukların oranı ise yüzde 14.2 olarak gerçekleşti. Çocukların yüzde 7.1'i ise "Tayyip Erdoğan başbakan olmazdı" ve "IMF'ye borcumuz olmazdı" dedi.

Milliyet



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,628 µs