En Sıcak Konular

Gençler'e Google yetiyor

3 Ekim 2007 09:58 tsi
Gençlik araştırmasından çıkan sonuç: Bilgiye ulaşmak için Google'a girmek yeterli oluyor. Gençlerin meslek seçimlerinde aileler etkili.

Gençlerin çoğu gelecekten umutlu. En çok talep edilen meslekler öğretmenlik ve mühendislik...

Lise ve üniversiteli öğrencilerle yapılan "Renkli Ufuklar Araştırması" gençlerin en önemli bilgi kaynağının Google olduğunu gösterdi. Visa Europe Türkiye tarafından yaptırılan "Renkli Ufuklar Araştırması" 7 bölgeden 11 şehirde yüz yüze anket tekniği kullanılarak 15 - 20 yaş arası toplam 800 öğrenciyle yapıldı.


GOOGLE VARSA SORUN YOK

Öğrenciler için bilgiye erişmek demek, internete girip Google'de arama yapmak demek. Lise öğrencilerinin yüzde 71'i, üniversite öğrencilerinin ise yüzde 76'sı "Bilgiye nasıl ulaşırsınız?" sorusuna "Google'a yazarım ve ilk sayfada çıkan tüm sitelere girerim" cevabını veriyor.

Üniversiteli gençlerin sadece yüzde 16'sı ise "Sitelerdeki bilgilerin tarafsızlığını anlamaya çalışırım" diyor.

GÜVEN VEREN MESLEK TERCİHİ

2000'li yılların başında yapılan araştırmalarda geleceğini yurt dışında arayan öğrencilerin oranı azınsanmayacak orandaydı. Renkli Ufuklar Araştırması ise gençlerin gelecekle ilgili düşüncelerinin değiştiğini gösteriyor. Araştırmaya göre liseli gençlerin yüzde 78'i, gelecekten "ümitli." Üniversitelilerde ise bu oran yüzde 83.

Gençlerin meslek seçiminde öncelikli kriterleri fiziksel ihtiyaç ve maddi gelir beklentisi. Öncelikli tercih ise öğretmenlik ve mühendislik gibi güven veren, çevrede saygı uyandırdığına inanılan meslekler. Lise öğrencilerinin meslek seçim kriterleri yüzde 45 oranında "mesleğin getireceği gelir", yüzde 19 oranında da "mesleğin getireceği statü".

KARAR AİLEDEN ÇIKIYOR

Araştırma, gençlerin azımsanamayacak bir bölümünun geleceklerine dair kararı ailesine bırakmayı tercih ettiğini gösteriyor. Liseli gençlerin yüzde 70'i, üniversite öğrencilerinin yüzde 46'sı, "benden daha deneyimli oldukları için kararı çoğunlukla aileme bırakıyorum" diyor.

Bazı kararlarda ailenin etkin olma oranları ise şöyle: Lise seçiminde yüzde 47, üniversite seçiminde yüzde 20, meslek seçiminde yüzde 25.

Araştırma, gençlerin büyüdükçe ailelerine daha da bağlandıklarını ortaya koyuyor. Lisenin ilk yılında yüzde 75'lik bir kesim kendisini bağımsız hissederken, bu oran, lisenin ikinci yılında yüzde 72'ye, üniversitenin ilk yılında yüzde 68'e, üniversitenin ikince yılında ise yüzde 63'e kadar geriliyor.

İnternet haber



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,461 µs