En Sıcak Konular

Kremlin'deki aşiret: Rus hanedanı

3 Ekim 2007 10:01 tsi
Kremlin'deki aşiret: Rus hanedanı Vladimir Putin’in hükümeti, bu ayki kabine değişikliğinde iki kendisine yakın çifti yüksek görevlere atamasının ardından, bir aile işine dönmeye başladı. İşte Rus hanedanının ilginç aile bağlantıları...

Pek çok kişi hükümetin bu durumun Rusya’nın yönetimi ile halkı arasındaki uçurumu derinleştirdiğinin altını çiziyor. Bu düzenlemeler, Putin’in kişisel bağlarına güvenerek, gelecek yıl hayati öneme sahip seçimler için de önlem aldığını gösteriyor.

Geçmişte resmi bir memur olarak kara para aklayanlara karşı mücadele eden yeni başbakan Viktor Zubkov ise, kabine toplantıları sırasında, politikada daha deneyimli damadı savunma bakanı Anatoly Serdyukov’dan tavsiyeler alıyor.

Yeni atanan sağlık bakanı Tatyana Golikova ise enerji bakanı ile evli.

Yetkililer aile bireylerinin hükümette aynı anda eşit kademelerde görev almasının yasal olarak bir sorun oluşturmadığını vurguluyor. Bu samimi ilişkiler başkanın yakın çevresindekilerin adam kayırma ve gizlilik ile kirlendiği izlenimine yol açıyor.

Putin Zubkov’u 12 Eylül’de başbakanlığa atadıktan sonra, hükümetin resmi internet sitesi, Zubkov’un en çok ilgi uyandıran kişisel bilgilerini, akrabalarından Seryukov’a kadar, yayınlamayı ihmal etmişti.

Putin hükümetinde yaşanan bu ilişkiler Rus ve yabancı basında olumsuz bir gözle incelendi ve bu yüzden Serdyukov istifasını sundu. Ancak Putin yeni kabineyi Pazartesi günü açıkladığında Serdyukov yerindeydi.

Politik analist Alexei Sidorenko’ya göre, bu dört yakın ilişkili kişinin hükümetin zirvesinde bulunması, Putin’in Mart ayındaki başkanlık seçiminden önce Rusya üzerindeki sıkı kontrolünü devam ettirme çabasının doğal bir sonucu olma özelliğini taşıyor.

Putin, 3. dönem seçilmesi yasal olarak mümkün olmadığından; kendisinin tavsiye edeceği bir halef yolu ile etkisini sürdürmeye çalışıyor. Bu, Putin’in 2012’deki devlet başkanlığının kapısını da aralıyor.

Carnegie Moskova Merkezi isimli think-tankten Siderenko, Putin’in kişisel kontrole ihtiyaç duyduğunu ve bunu aile ve arkadaşlık bağlarına dayandırdığını söylüyor.

Zubkov’un terfisinde Putin’in St. Petersburg belediye başkanlığı döneminden kalan yakınlığı etkili oldu. Zubkov, Putin için çalışmaya başladığından bu yana hükümette parlak bir fonksiyonu olmayan sadık bir adamı oldu.

Zubkov’un atanması onu bir dizi yarışın içine soktu. Bu, beraberinde Zubkov’un Putin’in yerine Kremlin’in başına geçeceği ve 2012’de veya daha önce koltuğu tekrar Putin’e bırakabileceği dedikodularını arttırdı.

Putin’in planı ne olursa olsun; Rusya’nın şu anki başkanının ve yakın çevresinin gelecek seçimlerde iktidardan vazgeçmeye niyetlerinin olmadığı apaçık ortada.

Sidorenko “gerçekte onların amacı bir hanedanlık kurmak” diyor.

Analistlere göre Rus liderler arasındaki bu yakın ilişki onları ülkenin geri kalan kısmından izole ediyor. Sidorenko sıradan vatandaşlar arasında, küçük bir grubun hükümeti yönettiği yönünde bir izlenim oluştuğunu söylüyor.

Siderenko’ya göre, ”bu durum, sistemin kapalı olduğu izlenimini bırakıyor.”

Sovyet döneminde, aile bağları nadiren karşılaşılan ama kulağa da çalınan bir şeydi. Boris Yeltsin döneminde dahi, halkın çoğu ülkenin hasta başkandan çok ”Aile” diye adlandırılan yakın çevresi tarafından yönetildiğine inanıyordu. Yeltsin’in küçük kızı Tatyana Dyachenko’nun hükümette herhangi bir görevi yoktu ancak babasının en yakın danışmanıydı.

Putin döneminde, iş dünyasının ve hükümetin yakın olduğu alanlar aile ilişkileri ile dolduruldu.

Kommersant-Vlast dergisinin Pazartesi günkü sayısında Putin’in aile bağlarıyla ilgili detaylı bir liste yayınlandı: Başkan yardımcısı Igor Sechin’in kızı ile sıkı bir adalet bakanı olan Vladimir Ustinov’un oğlu evli.

Eski adıyla KGB olan Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) başkanı Nikolai Patrushev’in bir oğlu, devlet kontrolündeki Vneshtorgbank’ın başkan yardımcısı. Diğer oğlu da devletin petrol devlerinden Rosneft’in başkanına danışmanlık yapıyor.

Eğitim ve bilim bakanı Andrei Fursenko’nun kardeşi devletin gaz devlerinden Gazprom’a başkanlık yapıyor.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, adam kayırmanın kabine atamalarında rol oynadığını reddetti ve bakanların uzmanlık alanlarına ve kalitelerine göre seçildiğini söyledi: ”Devlet birimlerinde yakın akrabalarının altında çalışmayı yasaklayan kanun Serdyukov’a uygulanmamıştır, çünkü savunma bakanı Putin’e bağlıdır, Zubkov’a değil.”

Aynı kanun Golikova ve Khristenko’ya da herhangi bir yasak getirmedi çünkü çalıştıkları yerler birbirine bağlı değil.

Golikova, Khristenko’nın ikinci karısı olmasının yanısıra, uzun süre maliye bakanı Alexei Kudrin’in de yardımcılığını yapmıştı.

Kudrin bazı analistlere göre, Putin hükümetinde liberal ekonomiyi savunan son kişi. Pazartesi günkü kabinedeki yeni görev dağılımında Kudrin görevine devam etmekle kalmadı, ayrıca başkan yardımcılığına da getirildi. ITAR-Tass haber ajansında Salı günkü habere göre Kudrin, hem kendi bakanlığını hem de Ekonomik Gelişme Bakanlığı’nı idare edeceğini belirtti.

Serdyukov’a göre, Şubat’ta ordu harcamalarını kontrol altına almak için çaba gösteren eski vergi dairesi şefinin atanması ile kabinedeki yeni atamalar bir düşün gerçekleştiğini gösteriyor.

Serdyukov istifasını sunduğu için yüksek ahlaki değerlere sahip olduğunu iddia edebilir. Ancak görevini kontrolü altında tutmayı sürdürüyor.

Zıt görüşlere sahip siyasi kritik Yulia Latynina, Serdyukov’un işi daha da kötü hale getirdiğini söylüyor.

Latynina, Ekho Moskvy radyosunda “savunma bakanı Serdyukov’un kayınvalidesine rapor gönderdiğini duymaktan çok memnun kalacağım” diyor.

(The New York Times, 25 Eylül 2007, Family Ties Link Russian Government)
Çev: ekopolitik.org



Bu haber 366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,848 µs