En Sıcak Konular

'Alınan tedbirler sonuç vermeye başladı'

25 Aralık 2015 16:59 tsi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, siber saldırılara ilişkin, "Servis sağlayıcıların çeşitlendirilmesi ve artırılmasında alınan tedbirler şu anda sonuç vermeye başladı" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, siber saldırılara ilişkin, kamu kurumlarından atılmış gibi gösterilen maillerde word dosyası olduğu ve bu dosyayı açanların virüsle karşılaşma ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları 3. Kurultayı'na katılan Işık, konuşması öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Işık, "Siber saldırılar gündemde, buna dair gelen bilgiler nelerdir? Tarihin en büyük saldırısı olduğu söyleniyor? Bugün hangi kurumlar etkilendi? Zarar belli mi?" şeklindeki soruya karşılık, "Bugün bize ulaşan bilgi, bazı kamu kurumlarından atılmış gibi gösterilen maillerde bir word dosyasının olması ve bu dosyayı açanların belki bilgisayarı bir zombi haline getiren, belki sistemi kilitleyen bir virüsle karşılaşma ihtimali olduğu yönünde" diye konuştu.

'Sistemi çökertmeye yönelik bir saldırı'

Vatandaşlardan kamu kurumu bile olsa bilmedikleri adreslerden gelen maillerdeki word dosyalarını açmamaları veya dikkatli açmalarını isteyen Işık, şunları kaydetti:

"Şu anda tabii 14 Aralık'ta başlayan, trafiğin artırılarak, yoğunlaştırılarak, Türkiye'de İnternet'i yavaşlatmaya, İnternet'e girişi engellemeye ve sistemi çökertmeye yönelik bir saldırı bu. Bu saldırıyla ilgili gereken tedbirler alındı. Bu saldırının etkilerini minimize etmek için yapılan çalışmalar sonucunda işler büyük oranda normale döndü. Ama her gün yeni bir formda yeni bir şekilde başka saldırılar olabiliyor."

Işık, saldırıların ne kadar etkisi olduğuna yönelik bir soru üzerine, bir kalıcı hasar verip vermediğini tespit etmek için zamana ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Şu anda teknik olarak Siber Güvenlik Enstitüsü ile TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezinin (ULAKBİM) yoğun şekilde çalıştığını vurgulayan Işık, ancak kalıcı hasar olup olmadığı noktasında henüz bir şey söylemelerinin mümkün olmadığını anlattı.

Işık, "Ancak bu saldırıların özellikle trafiği çok yoğunlaştırarak yapıldığı için yükün dağıtılması, servis sağlayıcıların çeşitlendirilmesi ve artırılmasında alınan tedbirler şu anda sonuç vermeye başladı" ifadelerini de kullandı.

AA



Bu haber 808 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,675 µs