En Sıcak Konular

'Faiz kararı hesaplar üzerine yapılmış bir karardır'

24 Aralık 2015 14:20 tsi
Ekonomi Bakanı Elitaş, Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin, "Bu karar hesaplar üzerine yapılmış bir karardır diye düşünüyorum" dedi.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin, "Bu karar hesaplar üzerine yapılmış bir karardır diye düşünüyorum. Merkez Bankası kendi bakış açısı, kendi tekniği içerisinden böyle bir karar almıştır" diye konuştu.

Elitaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) düzenlenen "D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu İstişare Toplantısı"nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımından sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Elitaş, Fed'in faiz artıracağı konusunun tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de 3 aylık dönemler halinde değerlendirilmeye çalışıldığını, ondan önce piyasa oyuncularının da çeşitli enstrümanları ortaya koyduğunu söyledi.

Fed'in faiz artışının, piyasada durgunluğu, beklentilerin oynaklığını ortadan kaldırmış olması bakımından önemli olduğunu vurgulayan Elitaş, bunun Türkiye'deki döviz piyasasına pek olumlu ya da olumsuz bir etki sağlamadığını ifade etti. Elitaş, şöyle devam etti:

"Belki olumlu bir etki sağladı çünkü beklentilerden ortaya çıkan dalga boyunun biraz daha azalması imkanı sağlamış oldu ki önemliydi. TCMB, bu konuda hem ABD, hem dünyadaki ekonomik gelişmeler doğrultusunda, hem de Türkiye'nin 2016 ekonomik gelişmeleri doğrultusunda bir karar aldı. Bu karar hesaplar üzerine yapılmış bir karardır diye düşünüyorum. Merkez Bankası kendi bakış açısı, kendi tekniği içerisinden böyle bir karar almıştır. Buna da hep beraber uygun davranmak gerektiğini düşünüyorum. İş adamları nezdinde baktığımızda iş adamlarının büyümesinin, Türkiye büyümesini etkileyen bir unsur olduğunu değerlendirdiğimizde, benim gönlüm ister ki faiz oranları minimum seviyede olsun. Bu gönül arzusu ile ekonominin gerçeklerini bir araya getirdiğimizde ekonominin gerçeklerinin daha önemli planda olduğunu düşünerek, Merkez Bankasının bu kararını hepimiz bu şekilde değerlendirmesi gerektiğini ifade ediyorum."

AA



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,707 µs