En Sıcak Konular

Fed faiz artırdı

17 Aralık 2015 00:12 tsi
Fed faiz artırdı ABD Merkez Bankası, faiz oranını 0,25 puan artırarak yüzde 0,50'ye yükseltti. Fed, böylece 2006'dan bu yana ilk kez faiz artırmış oldu.

ABD Merkez Bankası (Fed), gösterge faiz oranını 0,25 puan artırarak yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti. Böylece 2006'dan beri ilk kez faiz artıran Fed, yeni bir dönemin de kapısını aralamış oldu.

Küresel piyasalarda nefeslerin tutulmasına neden olan aralık ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı, beklendiği gibi faiz artış kararıyla sona erdi.

Kritik toplantının sonuç bildirisine göre, Fed Başkanı Janet Yellen liderliğinde bir araya gelen FOMC üyeleri, tam 7 yıldır sıfıra yakın tutulan politika faiz oranını, yüzde 0-0,25 aralığından, yüzde 0,25-0,50 aralığına artırma kararını oy birliğiyle aldı.

Fed, en son Haziran 2006'da artırdığı faiz oranlarını, ABD'deki mortgage krizinin ekonomiyi çöküşe sürüklemesi nedeniyle hızla indirmeye başlamış ve 16 Aralık 2008'de yüzde 0-0,25 aralığına kadar çekmişti.

Fed, ekonomik tahminlerini revize etti

ABD ekonomisine ilişkin beklentilerini de güncelleyen Fed, bu yılki ortalama büyüme tahminini yüzde 2,1'de bırakırken, gelecek yıla ilişkin ortalama büyüme tahmini ise yüzde 2,3'den yüzde 2,4'e çıkardı.

Fed, bununla birlikte bu yıla ilişkin enflasyon beklentisini yüzde 0,3 ila 1,00 aralığından yüzde 0,3 ila 0,5 aralığına düşürürken, gelecek yıla ilişkin beklenti aralığını ise yüzde 1,5 ila 2,4'ten yüzde 1,2 ila 2,1 aralığına çekti.

Öte yandan, Fed'in işsizlik oranı beklentisi bu yıl için yüzde 4,9 ila 5,2 aralığından yüzde 5'e revize edilirken, gelecek iki yıla yönelik tahmin aralıkları ise sırasıyla yüzde 4,3 ila 4,9 ve yüzde 4,5 ila 5,0 olarak belirlendi.

Buna göre, üyeler, faiz oranlarının gelecek yıl sonu itibariyle yüzde 1,4'e yükselmesini bekliyor. 

AA



Bu haber 840 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,709 µs