En Sıcak Konular

Musul ulusal muhafızları DAEŞ'i yok etmek için eğitiliyor

11 Aralık 2015 14:48 tsi
Musul ulusal muhafızları DAEŞ'i yok etmek için eğitiliyor Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Musul ulusal muhafızlarının DAEŞ'i Irak'ta yok etmek için eğitildiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Çavuşoğlu, Irak hükümetinin Musul'daki Türk askeri birliğinin değişimine verdiği tepkiyle ilgili olarak, "Mart 2015'ten bu yana askerlerimiz orada ama bu asker, savaşmak için değil, oradaki Musul ulusal muhafızları eğitmek için" dedi.

Çavuşoğlu, son dönemde eğitim veren güçlere, Türkiye'ye yönelik DAEŞ tehdidinin artması üzerine, birliğin güvenliğini sağlamaya yönelik bir birlik gönderildiğini anlattı.

"Bu güç, herhangi bir operasyona katılacak güç değil" diyen Çavuşoğlu, bazı bölge ülkelerinin ve eski Başbakan Nuri Maliki'nin kışkırtması sonucu Bağdat hükümetinde hassasiyet oluştuğunu dile getirdi.

Çavuşoğlu, "Bağdat yönetiminin endişelerini gidermemiz lazım. Sayın milli savunma bakanımız onların bakanıyla görüştü. Ben dışişleri bakanı Caferi ile 1,5 saat görüştüm. Sayın başbakanımız İbadi'ye bir mektup yazdı. Hepimizin vurguladığı şey, Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini en çok savunan ve saygı duyan ülke, Türkiye'dir" dedi.

Halihazırda bin 40 Musul ulusal muhafızının daha üst düzeyli eğitim almak üzere Başika kampında olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Bunlar DAEŞ'i Irak'ta yok etmek için eğitiliyor. Şuanda Suriye'de koalisyonla birlikte mücadele ediyoruz. Türkiye Irak'taki operasyonlara da katılmak istiyor. Çünkü terör örgütünün her iki ülkeden de temizlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Irak'taki askeri birliğin sayısı

Musul'daki Türk askerinin sayısının azaltılıp azaltılmayacağına ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, "Her boyutuyla değerlendirdikten sonra azaltmaya ya da artırmaya karar vereceğiz. Oradaki tehdit tamamen ortadan kalkmadan belki de artırma ihtiyacı duyacağız" yanıtını verdi.

Rusya ile ilişkiler

Rusya ile ilişkilerdeki son durumla ilgili Çavuşoğlu, gerginliği aşmak için görüşmelerin devam edeceğini, her iki tarafın da gerginliği tırmandırmayı istemedikleri konusunda anlaştıklarını söyledi.

Kıbrıs sorunu

Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs sorunun çözümü konusunda Türkiye'nin her türlü desteği verdiğini belirterek, "Türkiye samimiyetini gösteriyor. KKTC'de samimiyetini gösteriyor. Bu konuda hiç kimsenin tereddüttü yok. Dolaysıyla bir çözüm olmazsa ve bunun sorumlusu Rum kesimi ise yine onun vetosunun arkasına sığınmak AB'ye yakışmaz" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin tüm fasılları açmaya ve AB ile müzakere etmeye hazır olduğunu vurguladı.

AA



Bu haber 867 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,320 µs