En Sıcak Konular

Turuncu Prenses'in sinsi planı

2 Ekim 2007 22:44 tsi
Turuncu Prenses'in sinsi planı  
Ukrayna’da “Turuncu Partiler” uzun bir aradan sonra sandıktan yeniden ikidar olarak çıktı.

Kiev meydanına 2005 yılında toplanan 1 milyon kişi Ukrayna’da tarihe “Turuncu Devrim” olarak geçen sivil darbeye önayak olmuştu. Rus yanlısı Başbakan Viktor Yanukoviç, kendilerine Turuncu İttifak adını veren Viktor Yuşçenko ve Yulya Timoşenko tarafından devrildi. Devlet Başkanlığı seçimlerini Yuşçenko kazandı. Başbakan ise Turuncu Prenses Timoşenko oldu. Ancak “cicim ayları” uzun sürmedi. Yuşçenko en büyük müttefiki Timoşenko’yu yolsuzluk iddiaları nedeniyle göreve başladıktan 7 ay sonra azletti. Ve ikilinin yıldızı bir daha hiç barışmadı. Bu Yanukoviç’e yaradı ve ilk genel seçimlerde iktidarı ele geçirdi. Ancak Yuşçenko’yu zehirlediği iddia edilen Yanukoviç ile Devlet Başkanı arasında çekişme hiç bitmeyince ülke önceki gün yine erken seçime gitti. Ve sandıktan bir kez daha turuncu rengi çıktı.

Yuşçenko hezimete uğradı

Seçimden sadece birkaç gün sonra tüm anlaşmazlıklarını geride bırakıp ittifak kuran Yuşçenko-Timoşenko cephesi iktidar olacak oyu almayı başardı. Timoşenko dün hem tebrikleri kabul etti hem de başbakanlığını açıkladı. Ancak bugün Yuşçenko ile hükümet için ittifak yapan Timoşenko 2009’daki başkanlık seçimlerinde onu devirmek için elinden gelen her şeyi yapacak. Uzmanlara göre Turuncu Koalisyon’un artık en gözde ismi yüzde 32 oy alan Timoşenko. Yuşçenko’nun partisi ise seçimi yüzde 14 gibi çok düşük bir rakamla tamamlayarak hezimete uğradı.

Hile iddiasına soruşturma

Seçimin üzerinden bir günü aşkın süre geçmesine rağmen ülkenin doğusundaki bölgelerden seçim sonuçlarının bir türlü gelmemesi “hile” iddialarını güçlendirdi. Özellikle Rus yanlısı başbakan Viktor Yanukoviç’in kalesi olarak nitelendirilen bölgelerde oyların değiştirildiği iddia ediliyor. Olaylarla ilgili soruşturma açıldı. 2005 yılındaki Turuncu Devrim’in gerçekleşme sebebi de Yuşçenko’nun oylarının hasıraltı edilip rakibi Yanukoviç’e yazılmasıydı.

 vatan



Bu haber 390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,681 µs