En Sıcak Konular

Üskül: Haklar ve özgürlükler sınırlansın

2 Ekim 2007 22:35 tsi
Üskül: Haklar ve özgürlükler sınırlansın    

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı AKP Mersin Milletvekili Zafer Üskül, Güçlü Türkiye Partisi'nin Türkiye Demokrasi Vakfı'nda düzenlediği "Sivil Anayasa Forumu" na katıldı ve yeni Anayasa çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı AKP Mersin Milletvekili Zafer Üskül, hazırlanacak yeni Anayasa'da temel hak ve özgürlüklerin asgari derecede sınırlandırılması gerektiğini söyledi.

AKP'li Üskül, Güçlü Türkiye Partisi'nin Türkiye Demokrasi Vakfı'nda düzenlediği "Sivil Anayasa Forumu" na katıldı ve yeni Anayasa çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Üskül, “Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya mutlaka ihtiyacı var. Bunu 1982 Anayasası yürürlüğe girdiğinden beri söylüyoruz. Dilimizde tüy bitti. Hiçbir şey yapılamasa bile yürürlükte olan Anayasa'nın numarası ve adı değişse bile bu bir ilerleme olacaktır” diye konuştu.

Yeni Anayasa'da temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması konusuna değinen Üskül, bunun da sınırlı bir şekilde yapılması gerektiğini ifade etti. Üskül, "Hiçbir hak sınırsız değildir. Sınırların da sınırının belirlenmesi gerekir. Hak ve özgürlükler sınırlandırılacak ise bu asgari düzeyde olmalıdır. Dengenin sağlanması için hakların düzenlenmesi gerekir. Anayasa, devletten değil bireyden hareket etmelidir" dedi.

-"DEMOKRATİK OLMALI"-

Üskül, 1982 Anayasası için, "bu Anayasa hepimizi kıskaç altına alan bir Anayasadır” diyen Üskül, AKP'nin seçimlere yeni bir Anayasa yapma vaadiyle yola çıktığını da hatırlattı. Zafer Üskül “AKP yeni bir Anayasa yapmak için değil bir taslak hazırlayarak, tartışmaya açarak demokratik bir Anayasa yapmanın öncülüğünü üstlendi. Anayasa yapma süreci ve içeriği çok önemlidir. Anayasa demokratik olmalıdır. Bizim mevcut Anayasamız ferman Anayasasıdır. Bir Anayasa yapılacaksa toplumun büyük bir çoğunun benimseyebileceği bir Anayasa olmalıdır” dedi. Yeni Anayasanın kapalı kapılar ardında yapıldığı yönündeki eleştirileri yanıtlayan Üskül “Kamuoyu ısrarla Anayasanın hazırlanma sürecini merak ediyor. Henüz hazır olmayan taslak hakkında bilgi istenmesinin doğru olmadığı kanaatindeyim” diye konuştu.

-İHD BAŞKANI ÖNDÜL: "BİREYİN HAKLARI MADDİ YASALARLA KORUNAMAZ"-

Forumda konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Hüsnü Öndül, yurttaş merkezli bir Anayasaya ihtiyaç olduğunu ifade etti. Öndül, “Yeni Anayasada bize göre insan hakları ve demokratik anlayışın korunması gerekir. Bireyin haklarının korunması maddi yasalarla olmaz. Türk yargısı, resmi ve devlet ideolojisi kültüründen uzak olmalıdır” dedi.

-DSP'Lİ TÜRKER: "HAZIRLANAN TASLAK FERMAN ANAYASASI"-

DSP Genel Başkan Yardımcısı Masum Türker ise, Anayasa'ların ideolojilerinin olması gerektiğini vurguladı. Türker, "Bu ideoloji asgari müşterekte anlaşılan koşullar ve kurallar çerçevesinde belirlenir. Anayasa'nın ideolojisi aynı zamanda devletin ulusal duruşunu belirler" diye konuştu. Partilerin ideolojisi ile Anayasa'nın idelojisinin farklı olduğuna dikkat çeken Türker, "Anayasa ideolojilerin sınırlarını belirler. Bu nedenle idelojisiz Anayasa ile ortaya çıkmak Türkiye'nin egemen iktidarlar tarafından yaşam tarzı değişecek bir yapıya sürüklenir. Şu anda tartışılan Anayasa AKP'nin bir ferman Anayasasıdır" diye konuştu.

-ASKER KIŞLASI'NA GİTSİN-

Sanatçı Şanar Yurdatapan ise Anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak, askerin tavrını eleştirdi. Yurdatapan, “Genelkurmay Başkanı'nın söylediklerine A'dan Z'ye karşıyım. Siz lütfen susun. Askerin eline silah verdik bizi korusun diye. Sen bizi koru, kışlana git” şeklinde konuştu.

aktifhaber



Bu haber 390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,956 µs