En Sıcak Konular

Diyanet, din dersi için tavrını koydu

2 Ekim 2007 22:17 tsi
Diyanet, din dersi için tavrını koydu

Anayasaa tartışmalarına katılan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu 'Din eğitiminin zorunlu olması laiklikle çelişir ama Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'yle çelişmez' dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Anayasanın 24. maddesinin ''hala geçerliliğini koruduğunu ve korumaya devam edeceğini'' belirterek, ''Din eğitiminin zorunlu olması laiklikle çelişir ama Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nin zorunlu olması laiklikle çelişmez'' dedi.

Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığında düzenlenen iftar yemeği sonrası bir gazetecinin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin zorunlu olarak okutulmasına devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu dersin bir kültür ve bilgilendirme dersi olduğunu, eğitim dersi olmadığını belirten Bardakoğlu, şunları kaydetti: ''Anayasanın 24. maddesi çok iyi kaleme alınmış bir maddedir. Korunmasında büyük fayda vardır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi zorunlu olarak okutulmaya devam etmelidir. Din eğitimi ise mutlaka ailelerin isteğine bağlı olarak verilmelidir. Din eğitiminin zorunlu olması laiklikle çelişir ama Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nin zorunlu olması laiklikle çelişmez. Çünkü bu ders çocuklarımıza bilgi vermedir, din olgusunu, dinin tecrübesini, dinin tarihini ve dini oluşumları tanıtma, bilgilendirme dersidir ve buna her çağdaş insanın ihtiyacı vardır.''

''Anayasanın 24. maddesi hala geçerliliğini koruyor ve korumaya devam edecektir'' diyen Bardakoğlu, oluşturulacak bir komisyonda görüş istendiğinde bu konudaki görüşlerinin de değişmeyeceğini vurguladı.

''TÜRKİYE'NİN DIŞARDA AYRI BİR İTİBARI VAR''

 Bardakoğlu, geçen günlerde Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov'un Balkan ülkelerindeki baş müftüleri davet ettiği iftar yemeğine katıldığını belirterek, burada Türkiye'nin Balkanlara karşı iyi niyetini anlatma imkanı bulduklarını söyledi.

Bulgaristan'dan çok büyük bir umutla döndüğünü kaydeden Bardakoğlu, ''Biz ülkemizin gücünü içerdeki çekişmeler sebebiyle fazla fark edemiyoruz ama dışarıya çıktığımızda sadece Balkanlara değil Türk dünyasına, Kafkaslara özerk, yarı özerk cumhuriyetlere, diğer ülkelere gittiğimizde Türkiye'nin ayrı bir gücünün olduğunu, ayrı bir itibarının olduğunu açıkça görüyoruz'' diye konuştu. Hac işlemleri konusunda bazı sıkıntılar yaşadıklarını da belirten Bardakoğlu, bu konudaki en büyük sıkıntının kontenjandan kaynaklandığını söyledi.

Bardakoğlu, Hac için müracaat eden aday sayısının 600 bin olduğunu ancak bunların sadece 6'da ya da 7'de birini Hacca gönderebildiklerini ifade etti. Hacca başvuran herkesin sırasını koruyarak ve hakkını gözeterek hacca gitmelerini sağlamaya çalıştıklarını kaydeden Bardakoğlu, Türkiye'de bu doğru anlayışın yerleşmesi için çaba gösterdiklerini belirtti. Hac konusunda basına yansıyan bazı tartışmaların da bulunduğunu hatırlatan Bardakoğlu, bunların ''küçük çıkar ilişkilerinin sonuçları'' olduğunu söyledi.

YURT DIŞINA 200 DİN GÖREVLİSİ

 Bardakoğlu, Ramazan ayı dolayısıyla Kırım'dan Moğolistan'a kadar bir çok ülkeye 200 din görevlisi gönderdiklerini bildirdi. Bu çalışmanın Türkiye'yi tanıtmada olumlu etkileri olduğunu anlatan Bardakoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

''Gönderdiğimiz din görevlisi ülkemizin birikiminin daha da oturduğunu ve aldığı doğru eğitimin hakkını verdiğini gösteriyor. 84 bin din görevlimiz var. Uzaktan kumanda ile hangi birini aynı çizgide tutabiliriz. Ağacı yetiştirmek kolaydır, mimarın yapacağı evin maketini hazırlaması da kolaydır ama eğiteceğiniz insanın maketini önceden hazırlayamazsınız. Biz Türk Diyanet Vakfının mütevellisiyiz. Türkiye'de günde 30-40 dini kitap çıkıyor. Bunları seçmemiz, denetlememiz mümkün değil. Kurum olarak biz kendi işimizi, kendi yayınlarımızı en iyi şekilde yaparız.''

Bardakoğlu, ayrıca yaz ve kış Kur'an kursları için yayınlanan kitapların yeni bir anlayışla ve pedegojik altyapıyla yenilendiğini bildirdi. Artık dini konuların basın yayın organlarında daha ehil ellerde ve daha ciddi şekilde ele alındığını söyleyen Bardakoğlu, bu konuda basın mensuplarına teşekkür etti. Bardakoğlu, Türkiye'de din işinin ciddiyetle, bilgiyle ele alınmasını hedef aldıklarını kaydederek, ''Din sadece Diyanet İşlerine ait değil, hepimizin ortak bağı, ortak değeridir'' dedi.

Bu akşam Fenerbahçe-CSKA Moskova arasında oynanan maça da değinen Bardakoğlu, ''Takımlarımızı Allah muvaffak eylesin. Ben bu tür kritik maçlara gidemiyorum. Çünkü gittikten sonra yenilirse benden bilinebilir. İthama maruz kalabilirim. Yenecek olursak da bu sefer her maça gelmem istenir. Onun için uzaktan bütün takımlarımızın başarısı için dua ediyoruz'' diye konuştu.

haber7



Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,779 µs