En Sıcak Konular

Gençlere güven veren meslekler

2 Ekim 2007 17:06 tsi
Visa Europe Türkiye tarafından yaptırılan ''Renkli Ufuklar Araştırması'' sonuçlarına göre, meslek seçiminde gençler, öğretmenlik ve mühendislik gibi güven veren, çevrede saygınlık uyandırdığına inanılan meslekleri tercih ediyor.

Visa Europe Türkiye tarafından yaptırılan ''Renkli Ufuklar Araştırması'' sonuçlarına göre, meslek seçiminde gençler, öğretmenlik ve mühendislik gibi güven veren, çevrede saygınlık uyandırdığına inanılan meslekleri tercih ediyor.

Araştırmanın sonuçları, İstanbul Modern ve Sanat Müzesinde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Visa Europe Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman, araştırmanın sonuçlarının, bilgiye erişim, bilgiyi değerlendirme, karar alma süreçleri, kariyer seçimi gibi alanlarda Türkiye'de lise ve üniversite öğrencilerinin yaklaşım ve eğilimlerini göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Ülman, Renkli Ufuklar projesinin, ''erişkinliğe ilk adımı atarken kişisel beceri ve karar verme yetkinliği geliştiremeyen, ailesi ya da çevresinin baskısıyla istemediği alanlara yönelen çocukların gelecekte mutsuz olmasını engellemek, beceri ve yeteneklerini geliştirmelerini sağlamak'' amacıyla Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ve Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın (TOG) desteğiyle yürütüldüğünü bildirdi.

-ARAŞTIRMA SONUÇLARI-

2006 yılı sonunda Visa Europe-Türkiye ve Visa üyesi 23 Türk bankasının öncülüğünde yürütülen araştırma, İstanbul, Bursa, İzmir, Adana, Antalya, Samsun, Zonguldak, Ankara, Konya, Erzurum ve Diyarbakır'da 15-20 yaş arasındaki 500 lise öğrencisi ve 300 üniversite öğrencisiyle gerçekleştirildi.

Araştırmada, gençlerin ''bilgiye erişim, bilgiyi değerlendirme, düşünme becerileri, karar alma, kariyer seçimi gibi alanlarda yaklaşım ve eğilimlerini'' ortaya konması hedeflendi.

Öğrencilerin kendilerine yöneltilen çeşitli sorulara yanıt verdiği araştırmada, ''Gelecekte yapmak istediğiniz meslek nedir?'' sorusuna lise öğrencilerinin yüzde 24'ü öğretmen, yüzde 17'si mühendis, yüzde 7'si hukukçu, yüzde 5'i ise doktor yanıtını verirken, üniversitelilerin yüzde 29'u eğitimci, yüzde 16'sı mühendis, diğerleri ise doktor, yönetici ve hukukçu şeklinde yanıtladı. Bu veriler ışığında yapılan yorumda, ''Lise ve üniversite öğrencilerinin öğretmenlik ve mühendislik gibi iş güvencesi sağlayacağına inanılan ve çevrelerinde saygı gören mesleklerin tercih edildiği'' belirtildi.

''İdealinizdeki mesleği seçerken önem verdiğiniz ilk kriter hangisidir?'' sorusuna ise lise öğrencilerinin yüzde 45'i ''mesleğin getireceği gelir'', yüzde 19'u ''mesleğin getireceği statü'', yüzde 13'ü ''yetenek ve becerilerine uygunluk'' şeklinde yanıtladı; üniversite öğrencilerinin yüzde 35'i ''mesleğin getireceği gelir'', yüzde 23'ü ''mesleğin getireceği statü'', yüzde 19'u ''yetenek ve becerilerine uygunluk'' karşılığını verdi.

-KARAR ALMA SÜRECİNDE KİM ETKİLİ?-

Araştırmada, ''lise seçimi, üniversite seçimi, meslek seçimi'' gibi bireyin geleceğini ilgilendiren kritik alanlarda gençlerin azımsanmayacak bir bölümünün kararı ailesine bırakmayı tercih ettiği ortaya çıktı. Bu konuyla ilgili soruya liseli gençlerin yüzde 70'i, üniversite öğrencilerinin yüzde 46'sı, ''benden daha deneyimli oldukları için kararı çoğunlukla aileme bırakıyorum'' yanıtını verdi.

Kararlarda ailenin etkin olma oranları ise lise seçiminde yüzde 47, üniversite seçiminde yüzde 20, meslek seçiminde yüzde 25 olarak tespit edildi.

Araştırmaya göre, ''gençlerin büyüdükçe kendilerini daha az bağımsız hissettiğini'' de ortaya koyuyor. Lisenin ilk yılında yüzde 75'lik bir kesim kendisini bağımsız hissederken, bu oran lisenin ikinci yılında yüzde 72'ye, üniversitenin ilk yılında yüzde 68'e, üniversitenin ikinci yılında ise yüzde 63'e kadar düşüyor.

Araştırmada, ders için yararlanılan kaynaklar arasında ''internet'' liselilerde yüzde 85, üniversiteliler için yüzde 86 olarak dikkat çekiyor.

-GENÇLER GELECEKTEN ÜMİTLİ-

Araştırma, liseli gençlerin gelecekle ilgili olarak yüzde 78 oranında ''ümitli'' olduğunu, üniversitelilerde bu oranın yüzde 83'e yükseldiğini gösteriyor.

Lise öğrencilerinin yüzde 78'i, üniversite öğrencilerinin yüzde 75'i UFO'lara ilişkin kanıt bulunmamasının ''onların var olduğunu kanıtladığını'' düşünüyor. Bu veriye göre yapılan yorumda, ''Öğrencilerin neden sonuç ilişkisi kurarken akıl yürütmede yanılgıya düşebildiği''ne dikkat çekiliyor.

Haber 10



Bu haber 418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,835 µs