En Sıcak Konular

Babacan'dan ABD'ye eleştiri

2 Ekim 2007 16:57 tsi
Babacan'dan ABD'ye eleştiri    
Babacan, PKK'nın elindeki ABD yapımı silahlarla ilgili konuştu: "Belli ki çok ciddi yanlışlıklar yapılmış"

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, BM 62. Genel Kurul Çalışmaları için bulunduğu New York'taki son gününde, temasları hakkında bilgi verdi.

Babacan, PKK terörü konusunda ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'ye gerekli somut adımları atmaları konusunda çağrıda bulunduklarını kaydederek, "Beytüşşebap'ta meydana gelen saldırıyı şiddetle kınadığımı belirtmek istiyorum" dedi. Babacan, şunları söyledi:

"Bu konudaki kararlı mücadelemizin devam edeceğini tekrar tekrar vurgulamak istiyorum. Muhataplarımıza terörle mücadelede ve bu mücadelede uluslararası işbirliğinin önemini tekrar tekrar anlattık. PKKKongragel terör örgütünün doğrudan veya paravan kuruluşlar aracılığı ile bazı ülkelerde yürüttüğü faaliyetlere son verilmesi gerektiğini, ilgili ülkelerin dışişleri bakanlarına açık ifadelerle anlattık. Kuzey Irak'ın terör faaliyetlerinde bir yuvalanma yeri ve sıçrama tahtası olarak kullanılmasına müsamaha edilmeyeceğini en kuvvetli ifadelerle dile getirdik."

Ali Babacan, PKK'nın elindeki ABD yapımı silahlarla ilgili yürütülen soruşturmanın sürdüğünü söyledi. Babacan, "Ancak belli ki çok ciddi yanlışlıklar yapılmış" dedi.

Konunun tam olarak sonuçlandırılmadığını belirten Babacan, şöyle konuştu:

"Ancak belli ki bu konuda çok ciddi yanlışlıklar yapılmış. Tabii biz hep söylüyoruz Irak adeta terörist grupların antrenman sahası haline geldi. Bu kaotik ortamda, karmaşık ortamda belli ki bu konudaki kontroller Amerikalılar tarafından tam yapılamadı ki, bu silahlar teröristlerin elinde çıkabiliyor. Ancak tabii ki kesin neticeyi bu soruşturma sonucu alındıktan sonra göreceğiz."

Babacan bir gazetecinin İran ve nükleer silahlarla ilgili sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"İran şu anda uluslararası gündemde ilk sırada. Biz bölgemizde nükleer silahlara sahip olunmasını arzu etmiyoruz. Türkiye BM'nin en eski üyelerinden bir tanesi ve BM'nin almış olduğu kararlar var. Özellikle İran konusunda bazı ülkelerin mutabık kalması güç olabiliyor. Biz bu güne kadar, ülkemizin uluslararası kuruluşlarla olan ilişkilerimizde yükümlülüklerimize hassasiyetle yaklaştık." Babacan İran'la enerji konusunda işbirliği görüşmelerine ilişkin de şu bilgileri verdi:

"Bizim İran'la yapmış olduğumuz mutabakat metni, bu konuda neler yapılabilir bunu araştırmanın bir adımı, yoksa bu enerji anlaşması diye çok yazıldı çizildi ama bu sadece neler yapılabilir araştırması ile ilgili bir mutabakat zaptından ibaret. İran ile ilgili daha önce alınmış kararlar, İran'ın nükleer programına bakışımız yaklaşımımız da son derece açık. Bunu da daha önce hem ikili görüşmelerde hem farklı ortamlarda defalarca anlatıyoruz.''

Aktif haber



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,587 µs