En Sıcak Konular

Pollock'tan itiraf: Erdoğan 'Atatürk yaşandı' demedi

2 Ekim 2007 09:33 tsi
Pollock'tan itiraf: Erdoğan 'Atatürk yaşandı' demedi
 
Wall Street Journal Gazetesi editörlerinden Robert Pollock, Başbakan Tayyip Erdoğan'la yaptığı röportajın yanlış anlaşıldığını söyledi.

Tartışmalara yol açan "Atatürk yaşandı (happened), dönemin ürünüydü." şeklindeki ifadenin Erdoğan tarafından kullanılmadığını açıklayan Pollock, "Başbakan böyle bir kelime kullanmadı. Ben anlattıklarını özetlemek için kullandım." dedi. Bu olay, Pollock'un ilk vukuatı değil. 2005 yılında yazdığı 'Avrupa'nın hasta adamı' başlıklı makalede AK Parti'yi 'İslamcı, kurnaz ve fırsatçı' olarak niteleyen Pollock, "Atatürk'ün mirası kaybolma riski taşımaktadır. Türkiye, kolayca ikinci derecede bir ülke haline gelebilir." iddiasında bulunmuştu.

Amerika'daki Rum ve Ermeni lobisinin sahiplendiği makaleye Türkiye'den tepkiler gelmişti. Pollock ise 'Türk dostu' olduğunu belirterek, makaleyi Türk-Amerikan ilişkilerine değer veren Türklerin seslerini yükseltmesi için uygun ortamı oluşturmak amacıyla yazdığını söylemişti. Amerikan Wall Street Journal gazetesinin Başbakan Erdoğan söylemiş gibi kullandığı sözlerin röportajı yapan editör tarafından konulduğu ortaya çıktı. Erdoğan'ın Atatürk hakkında herhangi bir yorumda bulunmadığını dile getiren Pollock şöyle konuştu: "Ben Başbakan Erdoğan'ın Atatürk ile ilgili görüşlerini almak istedim. Eleştirisel veya onun takdir ettiği yönlerini sordum. Başbakan, Atatürk'ü ne eleştirdi, ne de takdir eden sözcükler kullandı. Bana sorduğum sorunun yerine 1924 Anayasası'nın tarihini anlattı." dedi. Pollock, 'happened' kelimesini tırnak içinde kullandığını vurgulayarak, "Bu 'happened' kelimesi Başbakan'dan gelmedi." dedi. Pollock, yazısının yanlış anlamaya yol açmasından duyduğu üzüntüyü ve rahatsızlığı dile getirerek, ne demek istediğini 'Amerikan kültürüne vâkıf olan' herkesin kolayca anlayabileceğini ifade etti. Pollock, Amerika doğumlu, Amerika'da köklü bir eğitim görmüş ya da Amerikalılarla iç içe yaşayarak onların yaşam ve konuşma tarzını benimsemiş kişilerin 'Amerikan kültürüne vâkıf' olduğunu belirterek "Yerine göre bir İngiliz ya da Avustralyalı dahi, bazı hallerde bir Amerikalının tam olarak ne söylemek istediğini anlayamayabiliyor." şeklinde konuştu. Konuyla ilgili yorum yapan Amerikalı editörler de Wall Street Journal gibi ABD'de önemli bir yeri olan gazetenin kullandığı deyimleri anlamak için ABD' nin iç ve dış politikasının inceliklerini biliyor olmanın önemine dikkat çekti.

Pollock'un yazısına önceki gün Başbakanlık'tan da yalanlama gelmişti. Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesinde Pollock'un sorusuna Erdoğan'ın "Bir defa Atatürk her şeyden önce Cumhuriyet'imizin banisidir. Çok farklı şartların içinden çıkarak bizlere emanet bıraktığı bir Türkiye vardır. Ve birçok konuları belki de şartların belirlediği bir dönemi o, o şartlar içerisinde bizlere hazırlayarak bıraktı." şeklinde verdiği cevap yayınlanmıştı.
 
 zaman



Bu haber 222 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,537 µs