En Sıcak Konular

TEMA'dan siyasi partilere seçim öncesi çağrı

22 Ekim 2015 16:19 tsi
TEMA, partilere “Doğayı kalkınma politikalarının merkezine koyun” çağrısı yaptı. Vakıf Başkanı Deniz Ataç “Toprak gıda demektir” dedi. Ataç şu vurguyu yaptı: Verimli araziler tarım dışı kullanıldı. Bu yüzden gıda ithalatı patladı, sarımsağı bile ithal edi

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), 1 Kasım'daki seçim öncesi partilere  “EkoSiyaset Bildirgesi” gönderdi. "Doğayı kalkınma politikalarının merkezine koyun" çağrısı yapan TEMA Başkanı Deniz Ataç ve Genel Müdür Doç. Dr. Barış Karapınar, “Hele bir zengin olalım, yüzde 5’in üzerinde büyüyelim, çevre ve doğa işlerine sonra bakarız” anlayışının geçerli olmadığını söylediler.

Türkiye çok kırılgan

“Doğanın oy hakkı yok. O yüzden partiler programlarına kenardan köşeden değinip asıl meseleyi koyma gereğini görmüyor” diyen Ataç, çevre ve doğayla ilgili sorunların hiç olmadığı kadar gündelik siyasal ve ekonomik hayatımızı etkilediğini, Türkiye’nin bu konuda “çok kırılgan” olduğunu ifade etti. Büyük projelere değil, yapılış biçimine karşı mücadele ettiklerini de kaydeden Ataç, iklim değişikliğinin en fazla Akdeniz çanağında hissedildiğini, sera gazı salımının azaltılması için acilen yenilenebilir enerjiye yatırım yapılmasını, entegre toprak ve su yönetimi çalışmalarına başlanması gerektiğini vurguladı. Bildirgede meraların payının yüzde 56’dan yüzde 19’a gerilediği, mevcut meraların yüzde 70’inde bitki örtüsünün zayıf olduğu, son 13 yılda 2,4 milyon hektarlık tarım arazisinin de kaybedildiği yer alıyor.

Gıda fiyatları uçtu!

Aşırı şehirleşme ve göçler nedeniyle verimli arazilerin, tarım dışı kullanıldığına dikkat çeken Ataç ve Karapınar, 2007’den bu yana gıda fiyatlarının Türkiye’de yüzde 200-300 artmasında kuraklık veya seller yanında ithalatın da büyük etkisi olduğunu belirttiler ve “Buğdaydan bakliyata, yağdan samana her şeyi, hatta sarımsağı bile ithal ediyoruz. Kastamonu artık ihtiyacı karşılayamıyor” dediler.

Paris Sözleşmesi için program çok zayıf

Kyoto Protokolü’nün yerini alacak ve bu yıl sonunda Paris’te 85 ülkenin katılımıyla imzalanması beklenen “İklim Sözleşmesi” için Türkiye’nin programının çok zayıf kurulduğunu belirten Barış Karapınar, “Hiçbir bildirim ve yorum bulunmuyor” dedi. Karapınar, Avrupa’nın sera gazının indirimini yüzde 23’ten 2020’lerde yüzde 45’lere çekmeyi planlamasına rağmen Türkiye’nin yüzde 5 büyümeyle yüzde 21’lik hedefleri konuşmasının ve hâlâ fosil yakıtlara para harcayacak olmasının çok anlamlı olmadığını söyledi.

Tarımsal SİT olmalı

TEMA Orman ve Kırsal Kalkınma Uzmanı Hikmet Öztürk, ilginç bir öneri yaptı ve şöyle konuştu: “Türkiye’de ilk 3 sınıfta yer alan verimli topraklar azala azala yüzde 23’e düştü. Bu oran Avrupa’da yüzde 30’dur. Her bir saatte 21 hektar toprak kaybediyoruz. Ülkemizdeki büyük ovalar, 'tarım SİT alanı' olarak ilan edilmeli.”



Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,287 µs