En Sıcak Konular

Kuru bakliyat yüzde 25 zamlandı

19 Ekim 2015 10:14 tsi
Kuru gıda toptancıları, kur oynaklığından dolayı piyasanın tedirgin olduğunu ve vatandaşın kışın en çok tükettiği gıda olan bakliyatta fiyatların bir ayda yüzde 25 arttığını açıkladı

Yaz aylarında bir türlü ucuz sebze meyve yiyemeyen vatandaş, kış ayında da kuru bakliyatı pahalı yiyecek. Kuru gıda toptancıları ve bakliyat sektörünün önde gelen temsilcilerine göre son bir buçuk ayda bakliyatta fiyatlar çok sert bir şekilde yükseldi.

SÜMEYRA KIRCA - BUGÜN GAZETESİ

Rekor nohutta

Bakliyatta en çok nohudun pahalandığını açıklayan Aybak Gıdanın sahibi Ertuğrul Aybak, nohudun toptancılarda kilogramının 5.5 liraya satıldığını açıkladı. Haziran ayında bu rakamın 4 lira olduğunu dile getiren Aybak, nohudun yüzde 37,5’lik artışıyla rekor kırdığını vurguladı. Toptan kilogramı 5,5 liradan satılan nohut, perakende de ise 7 lira 25 kuruşa satılıyor.

1 yıllık zammı bir ayda yaptı

Kırmızı mercimeğin haziranda yenisi çıkınca fiyatlarında hızlı bir düşmenin yaşandığına dikkat çeken Aybak, “Haziranda
kırmızı mercimeğin kilogram fiyatı 3 liraya kadar indi. Şimdi 3 lira 80 kuruşa çıkarak bir yılda yapacağı zammı bir ayda yaptı. Bir ayda kırmızı mercimek fiyatları yüzde 26 arttı” dedi.

Yeşil mercimek yüzde 27 artış kaydetti

Hazirandan bu yana bulgur fiyatlarında yüzde 15 artış yaşandığına dikkat çeken kuru gıda toptancıları, yeşil mercimekte de aynı dönemde yüzde 27’lik bir artış yaşandığını kaydetti. Toptancılar Haziranda 4 lira 30 kuruşa sattıkları yeşil mercimeği şimdi 5,5 liradan satıyor. Yeşil mercimeğin kilogram fiyatı ise perakende de 8 ila 10 lira arasında değişiyor. Dolarda yaşanan oynaklığın bakliyat sektöründe tedirginliğe sebep olduğuna dikkat çeken Ertuğrul Aybak, “Piyasada belirsizlik ve durgunluk hakim. Kur oynaklığı nedeniyle ithalat yaparken ihtiyatlı davranıyoruz. Örneğin ithalat için bağlantı yapıyoruz 2-3 ay sonra ürünler ülkeye geldiğinde, anlaşma yaptığımız günkü dolar fiyatları çoktan geride kalmış oluyor ve zarar ediyoruz. Bu yüzden son günlerde oldukça dikkatli davranmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakliyat bir ayda yüzde 25 yükseldi

Tarımda üretim maliyetlerinin arttığı için gıda fiyatlarının da arttığını anlatan Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, “Türkiye’nin elektrik, mazot, tohum, gübre, yem gibi üretim girdilerinin büyük bir bölümü yabancı kaynaklı, dolayısıyla dövizdeki hareket girdi maliyetlerini artıyor. Kurdaki hızlı artış bakliyat ürünlerine zam olarak yansıyacaktır ki bunun ilk örneklerini görmeye başladık. Kırmızı ve yeşil mercimek, fasulye, nohut, barbunya gibi ürünlerin fiyatları yüzde 20-25 oranında yükseldi” dedi.

Pirinçte yüzde 10 zam beklentisi

Bakliyat fiyatları bu kadar artmışken, yüzde 30 civarında ithal edilen pirinçte de fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu dile getiren Erdoğan, 6 ay sonra yerli pirinç bitip ithalata başlandığında, pirinç fiyatlarında yüzde 10’luk bir artış yaşanabileceğini kaydetti.

Perakende de bakliyat fiyatları

Ürün     Fiyat (KG/TL)

Pirinç    7,5-8
Bulgur    3
K. Mercimek    8-8,5
Nohut    7,25
Yeşil Mercimek    8-10
Kuru fasulye    8 

Bu haber 864 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,920 µs