iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Rusya'ya kimler alternatif olabilir?

15 Ekim 2015 13:15 tsi
Rusya'ya kimler alternatif olabilir? Türkiye enerji konusunda Rusya'ya alternatif oluşturmak isterse, kimlerin kapısını çalacak? iyibilgi özel

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta yaptığı konuşmada Suriye'de, Türkiye'nin de desteklediği Esad rejimine muhalif gruplara askeri hava operasyonları düzenleyen Rusya'yı uyarmış, "Biz Rusya’nın bir numaralı doğalgaz tüketicisiyiz. Türkiye’yi kaybetmek Rusya için ciddi bir kayıp olur. Türkiye, gerektiğinde, doğalgazı çok farklı yerlerden temin yoluna da gidebilir." demişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Türkiye 2015'te 50,8 milyar metreküp doğalgaz tüketecek. Rusya’dan Batı Hattı ve Mavi Akım boru hatları üzerinden 20 milyar metreküp doğalgaz ithal edecek BOTAŞ, İran’dan 10, Azerbaycan’dan ise 6,6 milyar metreküplük ithalat yapacak. BOTAŞ ayrıca, Cezayir ve Nijerya’dan toplamda 5,6 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alacak. BOTAŞ dışındaki özel sektör tedarikçileri Rusya’yla 2013’te yapılan anlaşma doğrultusunda 10 milyar metreküp doğalgaz ithal edecek. Yani bu durumda doğalgaz ihtiyacımızın yüzde 60'a yakını Rusya'dan yapılıyor.

Peki Türkiye Rusya'ya alternatif olarak hangi ülkeleri öne çıkartabilir?

1- Azerbaycan:
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi üzerinden Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalardan Türkiye'ye doğalgaz akışı planlanıyor. Ancak çeşitli kaynaklara göre Azeri gazı, Rus gazına kıyasla daha pahalıya mal olabilir. "Rusya’ya ödenecek gaz fiyatının minimum yüzde 85’i olarak hesaplanan Azeri gazı, TANAP’taki taşıma bedeli sebebiyle daha pahalı hale gelecek. Azerbaycan ile Türkiye arasındaki anlaşmalara göre Azeri gazının, Rus gazından yüzde 12 daha ucuz olacağı şartı sınırda teslim olduğundan, yurtiçinde yüksek fiyatla TANAP’tan taşınması sebebiyle pahalı hale geliyor."

2- İran:
Rusya'dan sonra dünyadaki ikinci büyük doğalgaz yataklarına sahip olan İran'ın zengin doğalgaz kaynakları, Türkiye pazarında yüzde 20'lik bir paya sahip. Ancak iki ülke arasında enerji alanında sıkıntılar yaşanmıyor değil. Türkiye, İran’ın sattığı gazın fiyatının yüksek olduğunu belirterek yüzde 25’lik indirim talep etmiş, çözüm alamayınca Ankara konuyu uluslararası tahkim kuruluna taşımıştı. Bunun dışında Suriye'de iki ülkenin zıt pozisyonlarda bulunması da, İran'ı ne yazık ki Rusya'ya alternatif kılamıyor.

3- Irak: Türkiye ile Kuzey Irak arasında 50 yıllık gaz ve petrol anlaşması bulunuyor.  Kuzey Irak’ta toplam 13 sahada petrol ve gaz araması yapacak olan Türkiye, bugünkü rakamlardan yüzde 50 daha ucuza yaklaşık 20-30 milyar metreküplük doğalgaz getirmesi planlandı. Ancak bu kaynağı Türkiye'ye akışı en erken 2017 olarak açıklanmıştı. Kaldı ki, IŞİD'in Irak rafinerilerine yaptığı saldırılar ve bölgedeki kaos yüzünden az olan üretim sekteye uğrarken, kısa vadede Irak'ın Rusya'ya alternatif çıkması çok mümkün görünmüyor.

4- Körfez ülkeleri: Kara sınırı bulunmayan bu ülkelerden doğalgaz ihracatı ancak Polonya'nın yaptığı gibi deniz taşımacılığı ile mümkün. Ancak maliyeti açısından Rusya'dan daha pahalı olacağı kesin. Alternatifse, alternatif...

Görünen o ki, Irak ve Azerbaycan bu konuda öne çıkan ülkeler. Fakat Rusya'yı geçmeleri için daha yıllar var. Kısa vadede Türkiye'nin Rusya'ya alternatif bulabilmesi için daha fazla ülke ile anlaşması gerekiyor.

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 1,321 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,121 µs