En Sıcak Konular

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'ten kritik eleştiri

14 Ekim 2015 17:35 tsi
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, yargının S.O.S (tehlike halinde verilen imdat sinyali) verdiğini, güven ve inanırlık noktasında ciddi sıkıntıların olduğunu söyledi.

Antalya'da Danıştay Başkanlığı, Yargıtay Başkanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları Sempozyumu' devam ediyor. Sempozyumun açılışına konuşmacı olarak katılan Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Ankara'da yaşanan bombalı saldırıya ilişkin terör hiç bir zaman istediği sonuca ulaşamadığını, bundan sonra da ulaşamayacağını kaydetti.
 
Yargıda yaşanan sorunlara da değinen Cirit, "Yargı kabul etsek de, etmesek de S.O.S vermektedir. Yargıya güven ve inanırlık noktasında ciddi sıkıntılarımız vardır." dedi. Bu konuda sorumluluklar olduğunu belirten Yargıtay Birinci Başkanı, yargının ağır iş yükü altında çalıştığını, tüm ihtilaflarında yargı içerisinde çözülmek istenmesinden dolayı hakim sayısının yetersiz kaldığını belirtti. Türkiye'de her 3 kişiden birinin yargıyla ilgili taraf olduğunu ifade eden Cirit, yargının bunları çözmekte zorlandığının altını çizdi.
 
Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, bütün mahkemelerde Türkiye'deki uzlaşma oranının yüzde 3.1 olduğunu ifade etti. Türkiye geneli 880 bin civarında bir dosyanın uzlaşma ile sonuçlandığını belirten Cirit, "Yaklaşık Türkiye'de 7 milyon civarında hukuk mahkemeleri, Anayasa yargısında ve idari yargısındaki dava sayıları buna eklendiğinde oldukça vahim ve yüksek bir sayıya erişmekteyiz. Bizim 40 yaşından sonra sağlıklı hakim savcı bulmaktan zordur. Adalet dağıtmakta çokta kolay değil." dedi.
 
Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini Avrupa model alınarak hukuk sistemin yerleştirilmesi gerektiğini anlatan Yargıtay Birinci Başkanı, yargının ağır yükünün azaltılması bakımından bir zorunluluk olduğunu belirtti. Cirit, Yargıtay'a her yıl bir milyon dosya geldiğin, bu yükünü hakim ve savcı sayısını artırarak ya da yeni mahkemeler kurarak, Yargıtay'da yeni daireler açarak çözülemeyeceğini sözlerine ekledi.


Bu haber 712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,597 µs