En Sıcak Konular

İngiltere: Kıbrıs'ta anlaşma zamanı geldi

1 Ekim 2007 17:20 tsi
İngiltere: Kıbrıs'ta anlaşma zamanı geldi 
İngiltere Başbakanı Gordon Brown’ın Kıbrıs özel temsilcisi Joan Ryan, "Kıbrıs’ta anlaşma sağlanması zamanının geldiğini" belirtti.

İşçi Partisi Kuzey Londra milletvekili olan Ryan, yarın başlayacağı Kıbrıs ziyaretinden önce Dışişleri Bakanlığı kanalıyla yaptığı yazılı açıklamada, özel temsilci olarak ilk kez Kıbrıs’a gideceğine dikkati çekerek, bir yandan aynı görevi yaptığı diğer özel temsilcilerle aynı hedefi paylaşırken diğer yandan özel bir hedefi olduğunu bildirdi.
      Bunun da İngiltere’de yaşayan Kıbrıslılar ile hükümeti arasındaki ilişkileri güçlendirmek olacağını ifade eden Ryan, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslıların "çok kültürlü yaşam açısından her zaman doğru bir model" oluşturduklarını kaydetti.
      Ryan, İngiltere’de 300 binden fazla Kıbrıslı yaşadığına işaret ederek, bu topluluğun bir yandan kendi kültürleriyle olan bağlarını yaşatırken, diğer yandan örnek bir entegrasyona imza attıklarını ifade etti.
      Bu toplumun İngiliz kültürüne bütün yönleriyle önemli katkılarda bulunduğunu kaydeden özel temsilci, genellikle Kıbrıslı Türk ve Rumların yoğun olarak yaşadıkları seçim bölgesi Enfield’den edindiği deneyimlerin de ışığında, ziyareti sırasında İngiltere’de yaşayan Kıbrıs diasporasının ana vatanlarındaki yaraların sarılmasında ne tür bir rol oynayabilecekleri sorusuna yanıt arayacağını söyledi.
      Joan Ryan, Kıbrıs denince pek çoklarının aklına güneş, deniz ve kumun geldiğini, "ancak Akdeniz’in mücevheri olan bu adanın bölünmüş durumda olduğunu" belirtti.
      Adada 40 yıldır BM barış gücü askerlerinin iki kesimi ayıran silahtan arındırılmış bölgede devriye görevi yaptıklarını anımsatan Ryan, "AB içindeki modern bir ülkenin böylesine bölünmüş bir durumda kalmasının kabul edilemez olduğunu" bildirdi.
      "Bir çözüm bulunmalı ve zaman hızla akıyor" diyen Ryan, 2008’in bölgede seçimlerin yapılmayacağı bir yıl olarak bir umut penceresi sayılabileceğini belirtti.
      Bu fırsatın çift taraflı olarak yakalanamaması halinde bir anlaşma olması umudunun parlak görünmediğini belirten Ryan, "Ziyaretim boyunca bu konuda nasıl bir ilerleme sağlanabileceğine bakacağım. Her iki toplumun liderleri Mehmet Ali Talat ve Tasos Papadopulos ile barış sürecinde bir ilerleme sağlanması ihtiyacı konusunda görüşeceğim" dedi.
      Ryan, 8 Temmuz Anlaşmasının sağladığı esnek çerçevenin İngiliz hükümeti ve BM Güvenlik Konseyi tarafından da desteklendiğini, kendisinin akademik çevreler ve siyasi grupların görüşlerine de başvuracağını ifade etti.
      Sıradan Kıbrıslıların neler yapabileceğini tartışma imkanını da bu ziyareti sırasında bulma umudunu dile getiren İngiliz temsilci, bu sorunu kalbinde hissettiğini, Kuzey İrlanda’da yaşananlardan Kıbrıs için dersler çıkarılabilmesi halinde bunun diyalog ve karşılıklı anlaşmanın sağlanması ve siyasi bir çözümün şekillendirilmesi açısından da önem taşıyacağını anlattı.
      Seçim bölgesi Enfield’de yaşayan Kıbrıslı Türk ve Rumlar arasındaki ayrılığın adada olduğundan çok daha az hissedilir düzeyde olduğuna dikkati çeken Ryan, "Ancak yine de var" ifadesini kullandı.
      Joan Ryan, Kuzey Londra’daki Kıbrıslılar arasında anlamlı alışverişin Kıbrıs’takiler için bir model oluşturma potansiyeli taşıdığını da kaydettiği yazılı açıklamasında, daha sonra şu görüşe yer verdi:
      "Kıbrıs kökenli İngilizler hep birlikte birleşmiş adada ortak müreffeh geleceğe doğru değişim için güçlü ses oluşturabilirler. Adaya aracı olarak gitmiyorum, çantamda yeni çözüm planı da yok. Kıbrıs’a dinleyip öğrenmeye ve BM sürecini desteklemek için yapabileceklerimi yapmaya gidiyorum. Bence çözüm Kıbrıslıların kendilerinden gelmeli.
      Umuyorum başta Kıbrıs kökenli İngilizler olmak üzere, bu sorunun bütün tarafları, birleşmeyi sağlamak için karşılarına çıkan her fırsata dört elle sarılacaktır."

Milliyet



Bu haber 256 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,807 µs