Muş havaalanını Amerika için hazırlıyorlar! | " /> Muş havaalanını Amerika için hazırlıyorlar! | "/>

En Sıcak Konular

İran’a saldırı müzakeresi: Muş havaalanını Amerika için hazırlıyorlar!

1 Ekim 2007 16:50 tsi
İran’a saldırı müzakeresi:  Muş havaalanını Amerika için hazırlıyorlar! ABD’nin İran’a saldırı olasılığı artık daha güçlü bir şekilde dile getiriliyor. ABD-Türkiye ilişkileri söz konusu olduğunda tüm gazeteler İran’ı işaret ediyor. Ancak ortada şu sorunun net bir yanıtı yok: ABD Türkiye’den İran’

Yahya Bostan'ın haberi

Uzun bir süredir uykuya dalmış olan ABD-İran gerilimi son bir aydır artan bir şekilde gündemi işgal ediyor. Türkiye’de ilk kez iyibilgi’nin duyurduğu ABD’nin İran’a saldırıyı tekrar gündeme aldığına ilişkin haberden sonra basın dış haberlerde özellikle bu olasılığın ipucunu arıyor. Buluyor da… İsrail’in Suriye operasyonu ardından daha da ciddiye alınan bu olasılık, artık İran Devlet Başkanı Ahmedinecad’ın da gündemini işgal ediyor.

Türkiye’nin bölgesel tehditler yüzünden İran ile yakınlaşması ABD’yi rahatsız ederken, Ankara bölgesel çıkarlar ile müttefikinin talepleri arasında ikilem yaşıyor. ABD’nin İran’ı hedef alması şüphesiz Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Bir aydır ABD-Türkiye ilişkileri söz konusu olduğunda iki konu ön plana çıkıyor: İran ve PKK. Peki, ABD İran ile ilgili net olarak Türkiye’den ne istiyor?

Bu sorunun yanıtı için uzmanlara danıştık. Doç. Dr. Emin Gürses ile görüşmemizde konu ile ilgili ilginç bir bilgi aldık. “ABD İran ile ilgili Türkiye’den tam olarak ne istiyor” diye sorduğumuzda Gürses’ten gelen yanıt şu oldu: Muş havaalanını Amerika için hazırlıyorlar.

İyibilgi’ye konuşan Gürses ABD ile Türkiye’nin Muş havaalanını şu anda müzakere ettiğini belirtiyor. Amaç havaalanını üsse çevirip İran’a saldırı için kullanmak. Peki, Türkiye Muş havaalanının komşu bir ülkeye saldırı için kullanılmasına müsaade edecek mi? Gürses’in bu soruya verdiği yanıt açık: Eğer ABD İran’a yönelik saldırı kararını NATO çerçevesinde alırsa Türkiye’nin buna hayır demesi mümkün değil. Zaten Gürses’e göre bir karar çıkarsa bu kararın uygulanması için NATO şemsiyesi kullanılacak.

Bu ilginç “istihbari bilgi”yi aldığımızda Gürses’e şunu da sormadan edemedik: Peki, Türkiye’nin NATO dolayısıyla Muş havaalanını kullanıma açtığını düşünelim. Bunun getirisi götürüsü nedir? Gürses’e göre bu işin getirisi götürü olmaz. ABD’nin Fransa’yı da yanına aldığını hatırlatan Gürses’e göre buna Almanya’nın ses çıkarması önemli değil. Ortada tek problem Rusya gibi duruyor. “Rusya’yı bir şekilde ikna edecekler” diyor Gürses. Peki, İran ve Türkiye ilişkilerinin geleceği? Bu sorunun yanıtı henüz yok!

Öte yandan uluslar arası ilişkiler uzmanı Gürses, Muş havaalanından bahsederken bunun İran’ı çevreleme operasyonunun da bir parçası olduğunu vurguluyor. “Bakü havaalanı da bunun için hazırlanıyor. Kuzey Irak’ta da hava üssü kurdu ABD. Körfez’de gemileri var” diyor Gürses ve sözlerini tamamlıyor: Muş da bu çevirme operasyonunun bir parçası.

Prof. Dr. Mahir Kaynak: İran’ı dengelememiz isteniyor

ABD’nin İran’a ilişkin Türkiye’den tam olarak ne beklediğine ilişkin soruyu Mahir Kaynak’a da sorduk. İşte Kaynak’tan aldığımız yanıt:

Bölgede İran’ın dengelenmesini istiyor. Eğer siyasi güç olursa siyasi, askeri güç olursa askeri olarak dengelememizi istiyorlar. Yirmi beş yıl önce şunu söylemiştim: Avrupa Kürt bölgesi yapılanmasına gidiyor. Amaç İran ve Irak’ı kontrol altına alıp –Kürdistan’ı da bunun içine katıp- güvenli enerji bölgesi yaratmaktı. ABD şu anda buraya saldırıyor. Saldırı Avrupa’nın güvenli enerji kaynağına. Peki, Fransa neden ABD ile birlikte davranıyor? Fransa Avrupa’dan kopuyor. Sarkozy’nin özelliği bu zaten. ABD’ye “Ortadoğu’da İngiltere ile ortaklığı bırak benimle yap. Ben sana karşı çıkmam, bana küçük bir pay ver yeter” diyor.

www.iyibilgi.com /ÖZEL



Bu haber 4,716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,759 µs