En Sıcak Konular

ABD: Rusya Suriye'de hava üssü kuruyor

15 Eylül 2015 16:00 tsi
ABD: Rusya Suriye'de hava üssü kuruyor ABD, Rusya'nın Suriye'ye teknolojik açıdan en gelişmiş tankı olan T-90'ları ve SA-22 hava savunma sistemleri de gönderdi. gönderdiğini iddia ederken Rusya ise eskiden olduğu gibi hala ülkeye askeri malzeme temin ettiklerini açıkladı.

Rusya'nın Suriye'nin Lazkiye kentinde bir 'ileri hava harekât üssü' kurduğunu iddia eden ABD, Moskova'dan yapılan son sevkiyatlarla kente Rus tanklarının da geldiğini açıkladı. Rusya'nın Suriye'ye teknolojik açıdan en gelişmiş tankı olan T-90'ları gönderdiği belirtiliyor.

Reuters ve AFP'ye bilgi veren ABD'li yetkililer şu ana kadar 10'a yakın Rus tankının hava üssü olarak hazırlanan bölgeye ulaştığını, ilk belirlemelere göre üssün güvenliğini sağlamak için pozisyon aldıklarını ifade etti.

BBC Türkçe'nin haberine göre ise gönderilen tankların Rus silahlı kuvvetlerinin teknolojik açıdan en gelişmiş tankı olan T-90 olduğu da belirtiliyor. Tankların yanı sıra Rus toplarının da Lazkiye'de olduğu ifade ediliyor.

Daha önce de Rusya'nın Lazkiye'de bir iniş pisti inşa ettiği yönünde haberler gelmişti.
RUSYA, SEVKİYATI YALANLAMADI

Moskova ise Suriye ordusuna yeni Rus yapımı T90 S model tankların teslim edildiğine dair haberleri yalanlamadı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Suriye ile silah ticaretine devam ettiklerini belirtti:

“Daha önce de Suriye’ye askeri malzeme temin ediliyordu. Şu anda da ediliyor ve böyle devam edecek. Elbette bu silahlara Rus uzmanlar eşlik ediyor. Silah sitemlerinin entegrasyonu ve Suriyeli askerlerin silahları nasıl kullanacakları konusunda eğitimi için bu zorunlu. Ortada gizli saklı bir şey yok.”
SAVUNMA SİSTEMLERİ DE GÖNDERİLMİŞTİ

Öte yandan Rusya’nın Suriye’ye geçtiğimiz günlerde de askeri teçhizat gönderdiği belirtilmişti. Teçhisatta havan topu ve çok sayıda küçük silah da yer alıyordu. Askeri kaynaklara dayandırılan haberlere göre, sevkiyatın içerisinde Rusya’nın önemli hava savunma sistemlerinden olan S-300’ler de yer alıyor.

Ayrıca Rusya'nın Suriye Lazkiye’de büyük kargo uçaklarının inişi için pist inşa ettiği belirtiliyor. Times gazetesinde dün yer alan ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne dayandırılan habere göre pist ülkenin en önemli ikinci hava üssü olan Humaymim'de inşa ediliyor. Bu hava üssü daha önce de zaten askeri üs olarak kullanılıyordu ve muhalif güçlerin saldırılarına maruz kalmıştı.
PENTAGON: RUSYA, SURİYE’DE HAVA ÜSSÜ KURMA PEŞİNDE

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rusya'nın Suriye'nin Lazkiye kenti ve havaalanı çevresine askeri yığınak yaptığını ve bunun da Moskova'nın orada bir hava harekat üssü kurmayı planladığına işaret ettiğini savundu.

Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin bölgedeki Rus askeri hareketliliğini yakından takip ettiğini söyledi. Davis, Lazkiye'ye konuşlandırılan Rus askeri personelinin sayısı ya da ekipmanın neleri içerdiğine dair detay vermedi, ancak bunlar arasında Rus jeti ya da helikopterinin bulunmadığını belirtti.

Davis, "Rusya'nın son günlerde Lazkiye ve oradaki havaalanı çevresindeki bölgeye insanlar ve ekipman gönderdiğine dair belirtiler gördük ve bu da (Moskova'nın) orada bir çeşit ileri hava harekat üssü kurma niyetinde olduğuna işaret ediyor" dedi.

ABD'nin, herhangi bir Rus askeri hava hareketliliğinin Suriye'de IŞİD hedeflerine karşı yürütülen Amerikan ve koalisyon hava operasyonlarıyla çatışmamasının sağlanması noktasında endişelere sahip olduğunu ifade eden Davis, "Rusların IŞİD'e karşı yürütülmekte olan kapsamlı küresel çabaya katkıda bulunmasından memnuniyet duyacağımızı daha önce söylemiştik, ancak Esad rejimine destek vermeye devam eden şeyler, özellikle de askeri olanlar, faydalı değil ve zaten istikrarsız bir duruma daha da istikrarsızlık ekleme riskini içinde barındırıyor" diye konuştu.
SURİYE: 80 TON ‘İNSANİ MALZEME’ GELDİ

Suriye medyası 80 ton insani malzeme taşıyan iki Rus kargo uçağının Suriye’ye indiğini belirtmişti. Uçakların Beşar Esad rejiminin kalelerinden Lazkiye yakınlarındaki askeri üsse indiği kaydedilmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü General İgor Konashenkov, uçaklarda mülteciler için çadırlar bulunduğunu söyledi. Kremlin de askeri yığınak yapıldığı iddialarını reddetti. Ancak Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Suriye istediği takdirde daha fazla yardım gönderebileceklerini vurgulamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bugün gerçekleşen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü liderler zirvesinde Putin, Suriye’ye yönelik yardımlarının artacağını belirtti. Putin, Lazkiye'deki Rus üssüne ise sevkiyatın sürdüğünü söyledi.

Suriye yönetimi geçtiğimiz günlerde kuzeydoğudaki İdlib bölgesinde bulunan önemli bir hava üssünün denetimini kaybetmişti.

RUSYA'NIN SURİYE'DEKİ TEK ÜSSÜ TARTUS'DA

Rusya’nın Akdeniz’deki tek üssü Suriye’nin sahil kenti Tartus'ta yer alıyor. Rusya, iç savaşın başından beri rejime her alanda çok önemli destekler veriyor. Moskova geçtiğimiz ay rejime MİG-31 savaş uçaklarını sağlamıştı. Rusya daha sonra bu uçakları verdiğini yalanladı ama uçaklar ilk geldiğinde Baas medyası bu uçakların Ruslar tarafından gönderildiğini duyurmuştu



Bu haber 1,488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,141 µs