En Sıcak Konular

New York Times: Yeni Başkan AB'yi Türkiye için ikna etmeli

1 Ekim 2007 11:43 tsi
ABD’de Ocak 2009’da göreve başlayacak olan yeni Başkanın öncelik vermesi gereken dış politika konuları arasında Türkiye’nin AB üyeliği de sayıldı.

New York Times’in köşe yazarı Roger Cohen, yeni başkanın Batı ile İslam dünyası arasındaki kutuplaşmasına son vermesi gereğini vurgularken “AB’yi Türkiye’ye almaya ikna etmesi" gereğinin altını çizdi.
      NYT’nin köşe yazarı Roger Cohen, “Güvenin politikaları" başlıklı yazısında yeni başkanın öncelik vermesi gereken dış politika konuları arasında Türkiye’nin AB üyeliğine de yer verdi.
      Roger Cohen, ABD’ye yönelik küresel nefretin yeni başkanın göreve başlaması ile sona ereceği inancının bulunduğunu belirterek bunun “tehlikeli bir varsayım" olduğunu savundu.
      Irak sorununun ABD’nin yurt dışındaki inandırıcılığına verdiği zararın çok ciddi olduğu için çabucak ortadan kaldırılamayacağı uyarısını yapan Cohen, Bush’un halefinin dünya gelişmelerine şekil verme kabiliyetinin azalmış olacağını yazdı.
      Buna karşın yeni başkanın bir “balayıöndan yararlanabileceğini de belirten Cohen, yeni başkanın öncelliklerinin ne olması gerektiğini de sıraladı.
      Roger Cohen, bu çerçevede “Toledo’dan Tokyo’ya çocuklar"ın küresel ısınmadan söz ettiklerine dikkat çekerek yeni başkanının bu konudaki çabalara liderlik yapması gereğini vurguladı.
      BM Güvenlik Konseyi ve G-8 gibi kurumların modernize edilmesi gereğine de vurgu yapan Cohen, teröre karşı verilen mücadeleye değinirken “terörle savaş" ifadesinin bölücü etkisi olduğunu savunarak “İslam şimdi Amerika’yı düşman olarak görüyor" ifadesini de kullandı. Cohen şöyle devam etti:
      “Yeni başkan, küresel savaşlar yerine teröre karşıtı mücadeleden söz ederek, güvenli bir İsrail’in yanında işleyebilir bir Filistin devletine odaklanarak ve AB’yi Türkiye’ye almasını ikna ederek kutuplaşmanın ötesine geçilmesine yardımcı olabilir."
     
     -“TÜRKİYE’NİN DE DAHİL OLDUĞU BÖLGESEL DİPLOMASİ GEREKLİ"-
      Roger Cohen ayrıca, Irak sorununun orta vadede iyi bir sonuç sağlanabilmesi için bölgesel diplomasinin gerekli olduğunu belirterek Türkiye, Suriye, Suudi Arabistan ve İran’ı da içeren bir diplomatik çabaya girilmesi öneminin altını çizdi.

Milliyet



Bu haber 437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,931 µs