En Sıcak Konular

!Sıcak takibe izin yok!

1 Ekim 2007 11:30 tsi
Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt Parlamentosu Başkan Yardımcısı Kemal Kerküki, Irak ile Türkiye arasında imzalanan güvenlik anlaşmasına ilişkin, denetimleri altındaki sınırların ihlaline izin vermeyeceklerini söyledi.

Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt Parlamentosu Başkan Yardımcısı Kemal Kerküki, Irak ile Türkiye arasında imzalanan güvenlik anlaşmasına ilişkin, denetimleri altındaki sınırların ihlaline izin vermeyeceklerini söyledi.

Kerküki bölgesel Kürt parlamentosunun onayı olmadan sınır ötesi operasyonlara izin veren bu tür anlaşmaları kesinlikle kabul etmeyeceklerini iddia etti.


Kemal Kerküki, "Irak İçişleri Bakanı tek başına, Irak parlamentosu ve hükümetinin onayını almadan bu tür bir anlaşmayı imzalayamaz. Başbakan Nuri Maliki Ankara'ya gidip- döndükten sonra Türkiye ile bu tür bir anlaşma imzalandığına dair haberleri yalanladı ve Türkiye ile bu tür bir anlaşma yapılamadığını bildirmişti. Kürdistan parlamentosu hiçbir şekilde Kürdistan bölgesi sınırlarının ihlal edilmesine izin vermeyecek" dedi.


"PKK sınırlarımız dışındaki bölge"

Bu arada Irak Kürdistan Demokrat Partisi'ne bağlı 'Peyamner' adlı internet sitesindeki bir habere göre, bölgesel Kürt hükümetinin sözcüsü Cemal Abdullah, yasadışı hiçbir silahlı örgütün denetimleri altındaki bölgede bulunmadığını, terör örgütü PKK ile İran'daki kolu PJAK'ın 'Kürdistan' diye nitelendirdiği bölgenin dışında faaliyet gösterdiğini öne sürdü.


'Sbey' adlı internet sitesine konuşan Abdullah, "PKK ve PJAK ulaşılamayacak kadar zor olan dağlık alanlarda saklanıyor. Burasının Kürdistan bölgesi ile bir ilgisi yok. Ankara ve Tahran bunlara ulaşmak için çok çaba harcıyor. Ancak bu örgütler kontrolü zor bölgede olduklarından Ankara ve Tahran her seferinde başarısız oldu" dedi.


Abdullah, "PKK ve PJAK'ın saklandığı yerlerin kontrol edilmesi çok zor. Türkiye ve İran da bu dağların Kürdistan bölgesi güçleri tarafından kontrol edilemeyeceğini çok iyi biliyor. İran bile sahip olduğu büyük askeri gücüyle dağlık alanlarda saklanan bu örgütlerle başa çıkmayı zor olarak kabul ediyor. Bu durumda Kürdistan bölgesi bu bölgeleri nasıl kontrol etsin" diye konuştu.


Abdullah, bölgesel Kürt hükümetinin bu meselenin askeri yollarla çözülemeyeceğine inandığını bu örgütlerin de herhangi bir şekilde denetimleri altındaki bölgedeki kurum ve kuruluşlarda siyasi faaliyet yapmadığını iddia etti.


Abdullah ayrıca, "Bu örgütlerin hiç birine yasal olmayan yollarla Kürdistan bölgesinde var olmalarına izin verilmedi. Biz bunların Kürdistan toprakları üzerinden komşu ülkelere saldırmalarına da izin vermeyiz" dedi.


"Sıcak takip" olmadan imzalar atıldı


Türkiye ile Irak, üç gün süren çetin pazarlıkların ardından, 28 Eylül'de terörle mücadele anlaşmasını imzaladı. Anlaşmadan ''sıcak takip'' maddesi çıkarıldı. Her iki tarafın da geri adım atmadığı bu madde üzerinde uzlaşma zamana yayıldı.

Haber 10



Bu haber 329 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,736 µs