En Sıcak Konular

AB Konseyi Başkanı'dan Çözüm Süreci önerisi

10 Eylül 2015 13:20 tsi
Başbakan Davutoğlu ile görüşen AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Kimseye ders vermek ve almak istemiyorum ama çözüm sürecinin mümkün olduğunu vurguladım." dedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşen AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Kimseye ders vermek ve almak istemiyorum ama çözüm sürecinin mümkün olduğunu vurguladım." dedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün bir görüşme yaptığı AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’la ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, Suriye, terör ve Kıbrıs konularını ele aldıklarını belirtirken Tusk'tan 'çözüm sürücü' konusunda öneri geldi. Tusk, "Kimseye ders vermek ve almak istemiyorum ama çözüm sürecinin mümkün olduğunu vurguladım." dedi.

DAVUTOĞLU

Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle: Geçtiğimiz günlerde bir Avrupa gazetesinde Türkiye ’nin perspektifini yansıtan bir makale kaleme almıştım. Bugün Avrupa’da mülteciler konusunda ortaya çıkan duyarlılık, acil eylem ihtiyacı geç kalmış olsa da olumlu bir gelişmedir. AB mekanizmasının harekete geçmesi önemli bir adımdır. Sayın Tusk ile bunu konuştuk. İstişarelerimizin devam etmesi çok etkin bir istişare ve mekanizma kurulması konusunda ortak perspektifimizi paylaştık. Hem atılacak adımlar hemde bunun külfeti konusunu ele almak üzere görüşmeler devam edecek. Suriye krizinin temel sorunlarına yoğunlaşmak gerektiği ortada…

Sayın Tusk’a, PKK , DEAŞ, DHKPC gibi terör örgütlerinin saldırıları konusunda gösterdikleri dayanışma için teşekkür ediyorum. PKK terörüne karşı da aynı omuz omuza olma sorumluluğumuzu bir kez daha paylaştım. Özellikle Avrupa’da terörün finansmanı konusunda atılması gereken adımlar, ortak çaba ihtiyacı bir kez daha gündemimizdeydi.

Şunu da ifade etmek isterim. Şehit verdiğimiz aziz güvenlik birimlerimize allah’tan rahmet diliyorum. Bu mücadeledeki kararlılığımız da herkes tarafından bilinmelidir. Türkiye’nin Kuzey Irak’taki hava operasyonları devam etmiştir.

Üçüncü konu, Kıbrıs konusu… Müzakereler bağlamında görüştük. Sayın Tusk, buradan Kıbrıs’a gidecek. Sürdürülen görüşmelerin daha netice odaklı olarak sürdürülmesi konusunda da mutabakatımız var. İnşallah önümüzdeki günlerde bu temaslarımız artan tempoyla devam edecek. Polonyalıların bizim için tarihi önemi var. Bunun için Tusk’a teşekkürü bir borç biliyorum.

DONALD TUSK

Tusk ise görüşme sonrası konuşmasında şunları söyledi: Çok güzel bir görüşme oldu. Çok zorlu konuları ele aldık. Öncelikle terörle mücadele konusunu konuştuk. Son dönemde Türkiye’de gerçekleşen terör saldırılarını bir kez daha kınadım. Ve başbakana, dün cumhurbaşkanına yaptığım gibi AB’nin taahhüdünü ilettim. AB, PKK’dan IŞİD’e kadar terörle mücadele konusunda kararlıdır. Suriye’de istikrarsızlık söz konusudur. Mülteci akını devam etmektedir. Bu zorlukları hiçbirimiz tek başımıza kaldıramayız. Bu nedenle işbirliği ortaya koymamız gerekiyor. Bu zorlu dönemde Ankara ’ya geldim.

Tabi ki hiç kimseye ders vermek ve almak istemiyorum. Fakat durumu sizinle birlikte istişare etmek istiyorum. AB ve Türkiye birlikte önemli işler gerçekleştirmekte, dahası da gerektirmektedir iki taraftan da... PKK problemini terörü tartıştığımız zaman her çabanın yapılması gerektiğini söyledim. Çözüm sürecinin yeniden başlatılması için vurguladım. Çözüm sürecinin mümkün olduğunu vurguladım.

AB ile Türkiye arasında güçlü bir işbirliği vardır. Göçmen sığınmacılar konusunda ise yine ortak alanlar söz konusudur. Enerji alanında da işbirliği yapılması gerekmektedir. Buradan önemli mesajlar götürüyor olacağım Avrupa Birliği’ne. Mevcut mülteci krizine ilişkin doğru kararlar verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Zorlu kararlar olacak önümüzde fakat başlangıç noktamız bellidir, işbirliği birliktelik bizim rehberimiz olmalıdır.

Mülteci akınını durdurmak için sınır kontrolünü sağlamak için insan kaçakçılarının durdurulması gerekmektedir. Bu krizin üstesinden gelinebileceğine inanıyorum. AB daha önce çok sayıda krizin üstesinden gelecektir. Tabi ki Türkiye gibi ortakların birlikteliğiyle. Başbakan ile bu görüşmeleri sürdüreceğiz.



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,995 µs