En Sıcak Konular

Fatihli muhtarlar 'mahalle baskısı' ezberini bozuyor

1 Ekim 2007 10:13 tsi
Fatih semti yıllardır kamuoyuna 'radikal dinci grupların veya sadece çarşaflı kadınların yoğun olarak yaşadığı yer' olarak sunuluyor.

Gülşah Daldaban, kamuoyunda mahallelerinin 'öcü' gibi gösterildiğini anlatıyor.


Bu şekilde tanınması sebebiyle Fatih, 'mahalle baskısı' tartışmalarında odak noktası haline geldi. Bir marketteki içki reyonlarının önünün kapatılması, 'Ramazan'a saygı' yerine 'mahalle baskısının en somut örneği' olarak manşetlere taşındı. İlçe yine öcü ilan edilerek tek tip insanların yaşadığı ve farklı yaşam biçimlerine izin verilmeyen bir yer olarak gazete sayfalarındaki yerini aldı. Türkiye'nin birçok ilçesinin aksine bu semtin 6 mahallesini yıllardır kadın muhtarlar yönetiyor. Hacı Hüseyinağa Mahallesi'nin muhtarı Gülşah Daldaban, iddiaların aksine mahallelerinde hiçbir baskı olmadığını anlatıyor. Daldaban, "Bugüne kadar kıyafetimle ilgili ya da kadın olduğum için en ufak bir sorun yaşamadım." diyor. İlçelerinin kozmopolit bir yer olduğunu hatırlatan Daldaban, "Burada açık da kapalı da rahatlıkla yaşıyor. Hiç kimse kimsenin ne kıyafetine, ne içkisine ne de orucuna karışır. Ben şimdiye kadar hiç kimse tarafından kıyafetimden ya da hareketlerimden dolayı rahatsız edilmedim. Tek rahatsız olduğum konu ilçenin yanlış imajı. Basında burası öcü gibi gösteriliyor. Hâlbuki burası insanların iç içe yaşadığı ve kimsenin kıyafetinden dolayı rahatsız olmadığı bir semt." şeklinde konuşuyor.

İbrahim Çavuş Mahallesi Muhtarı Nalan Gürkan Yıldırım, Fatih'in İstanbul'un göbeği olduğu için her kesimden insanın bulunduğunu söylüyor. Yıldırım, semtin sadece 'sofuların' yaşadığı bir yer olarak algılanmasının yanlış olduğunu anlatıyor. Ördek Kasap Mahallesi eski muhtarı Nesrin Ürkmez ise neredeyse otuz yıldır Fatih'te muhtarlık yaptığını anlatıyor. Sağlık sorunları nedeniyle muhtarlığı kısa bir süre önce bırakmak zorunda kaldığını ifade eden Ürkmez, "Muhtarlıktan ayrılacağımı duyduklarında birçok kişi ağladı. Burada kadın ya da açık olman değil, verdiğin hizmet önemlidir." diyor.

'Olaylar tamamen senaryo'

Gündemi haftalarca meşgul eden İsmailağa Camii cinayetinde basına konuşan Çarşamba Muhtarı Neriman Memiş ise semtte yaşayanlardan değil, ilçeyi yobaz göstermek isteyenlerden baskı görmüş. 10 yıldır muhtarlık yapan Neriman Memiş, "Bazı kesimler kendi yazdıklarını haklı çıkarmak için benim söylediklerime karşı çıktı. Her gün sokaklardayım. Benim mini etek giydiğimi ve oje sürdüğümü görüyorlar. Kimse 'böyle gezemezsin' demiyor. Burayı bilmek için burada yaşamak lazım." diyerek 'mahalle baskısı' kavramının tamamen senaryo olduğunu söylüyor. Bunun yanı sıra Beyazıt Ağa Mahallesi'nde Gülşen Altuntaş, Cambaziye Mahallesi'nde Güner Kırşan uzun yıllardır muhtarlık yapıyor.

Zaman



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,315 µs