En Sıcak Konular

Önerge bombardımanı

1 Ekim 2007 09:58 tsi
Avrupa Parlamentosu'nda Hollandalı parlamenterin hazırladığı Türkiye karar tasarısına 236 değişiklik önergesi verilmesi, AP'de Türkiye tartışmasının uzun yıllar süreceğini ortaya koydu.

Hıristiyan Demokrat Hollandalı parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan Türkiye karar taslağı, Avrupa Parlamentosu'nun siyasi grupları tarafından değişiklik önergesi bombardımanına tutuldu. Oomen-Ruijten'in, "Değişiklik önergesi vermeyin" şeklindeki alışılmadık çağrısını dikkate almayan parlamenterler toplam 236 tane değişiklik önergesi verdi. İsmail Türüt'ün şarkısının klibinin bile konu edildiği önergelerin aynı konulara yönelik farklı yazımları AP'de Türkiye konusundaki tartışmanın sona ermekten uzak olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Raportör Oomen-Ruijten'in de kendi raporuna değişiklik önergesi verdiği ortamda, özellikle Ermeni diasporasının parlamenterler üzerinde etkili olduğu gözlemleniyor. Karar tasarısında doğrudan bir "Ermeni soykırımı" iddiası yer almazken çok sayıda değişiklik önergesinde Türkiye'nin bu iddiaları tanıması talep ediliyor.

PKK'yı sert bir şekilde kınayan değişiklik önergelerinin yanı sıra Kürt sorununa askeri olmayan bir çözüm bulmak amacıyla terör örgütünün Ankara tarafından muhatap alınmasını isteyen önergelere de rastlamak mümkün.

Ordunun rolü konusunda genelde olumsuz ve karar taslağının tonunu sertleştirmeye yönelik önergeler mevcutken, Silahlı Kuvvetler'in Türkiye'nin laik yapısının korunmasındaki rolüne vurgu yapan bir önerge de dikkat çekiyor. Hrant Dink'in öldürülmesinin kınandığı paragraflara İsmail Türüt'ün şarkısının klibini protesto eden bir ekleme yapılması da parlamenterlerin talepleri arasında yer alıyor.


Her şeyin önergesi var
Özellikle Hıristiyan Demokrat parlamenterlerin Türkiye'yle müzakerelerin sonucunda üyelik dışında alternatiflerin de gündeme gelebileceğini vurgulayan önergelerin yer alması için çabaladıkları karar tasarısında Türkiye, demokratik ve adil seçim süreci nedeniyle kutlanırken güçlü bir halk desteği alan hükümetin reform sürecini hızlandırması beklentisi dile getiriliyor.

301. maddede değişikliğe gidilmesi, Vakıflar Yasası'nın kabulü, Güneydoğu için kapsamlı bir ekonomik ve sosyal strateji oluşturulması, Kuzey Irak'a tek taraflı müdahaleden kaçınılması da öne çıkan istekler arasında yer alıyor. Tasarı 3 Ekim'de AP Dışişleri Komisyonu'nda tartışılıp oylanacak. Karara nihai hali ise 24 Ekim'de AP Genel Kurulu'nda verilecek.

milliyet



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,736 µs