En Sıcak Konular

Ukrayna seçimi düğümü çözmedi

1 Ekim 2007 09:25 tsi
Ukrayna'nın eski başbakanı Yulia Timoşenko dün yapılan genel seçimlerden sonra, yeni bir reformcu koalisyon hükümeti kurulması için derhal harekete geçeceğini söyledi.

Sandık çıkışlarında yapılan yoklamalar, seçimlerde, cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko ile Timoşenko'nun partisini de içeren ittifakın yeni parlamentoda az bir farkla çoğunluğu elde ettiğine işaret ediyor.

Fakat, başbakan Viktor Yanukoviç, henüz mağlubiyeti kabul etmiş değil. Kendi partisinin tek başına en çok oy alan siyasi grup olduğunu söylüyor. Resmi sonuçların bugün alınması bekleniyor.

Üç yılda üç seçim... 2004 yılında "Turuncu Devrim" diye tanımlanan kitlesel gösterilerle ve yönetim değişikliğiyle dünyanın gündemine oturan Ukrayna, o günden bugüne siyasette taraflar arası uzlaşmayı sağlayamadı.

Ülkenin girdiği siyasi çıkmaz sonucu her yıl olduğu gibi bu yıl da sandık başına gidildi. Ve dün yapılan seçimlerden gelen ilk sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko'nun bloku sandıktan az farkla galip çıktı.

Kendisini Yulia Timoşenko'nun partisi yüzde 31'lik oy oranıyla izliyor. Cumhurbaşkanı Yuşçenko'nun partisi ise yüzde 13 oyla üçüncü sırada.

Sandıktan çıkan ilk sonuçlar kesinleşirse, bu Ukrayna siyaseti açısından çok umut verici bir tablonun ortaya çıkmayacağı anlamına geliyor. Zira, birinci çıkan Yanukoviç'in partisinin hükümeti kuracak çoğunluğu bulunmuyor.

2004 yılındaki gösteriler sırasında beraber muhalefette olan, sonra yolları ayrılan, bu seçimlerden kısa süre önce yeniden ittifaka gitmeye karar veren Cumhurbaşkanı Yuşçenko ile eski başbakan Timoşenko'nun oylarının toplamı da, Yanukoviç'in oylarını az farkla geride bıraksa da, tek başına hükümet kurmaya yeterli değil.

Dolayısıyla yeniden bir koalisyona gidilmesi gerekecek. Ancak Ukrayna'daki mevcut siyasi ortamda koalisyon hükümeti kurmak pek de kolay değil...

Başbakan Viktor Yanukoviç, mağlubiyeti reddediyor, birinci parti kendileri olduğu için hükümeti kurma görevinin de kendilerine verilmesi gerektiğini söylüyor, sonuçlar kesinleşince diğer partilerle görüşmeye başlayacaklarını ifade ediyor.

Ancak aynı açıklama, Yulia Timoşenko'dan da geldi. Timoşenko da bir-iki gün içinde koalisyon hükümetini kuracaklarını belirtti. Yani henüz seçimlerin bir mağlubu yok, ancak iki galibi var. Ukrayna'da geçtiğimiz seçimler sonucunda da koalisyon hükümeti kurulması zorunluluğu belirmiş, hükümetin kurulması aylar almış ve Ukrayna siyasi krize sürüklenmişti.

bbcturkish



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,040 µs