En Sıcak Konular

Ertuğrul Günay'dan ağır sözler

1 Ekim 2007 07:57 tsi
Ertuğrul Günay'dan ağır sözler

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, anayasa tartışamaları konusunda sert konuştu. "Anayasaları illa süngü ve baskı altında, taşların bağlanıp köpeklerin salındığı bir ortamda mı yapacağız?

Çeşitli ziyaretler ve Hz. Mevlana'nın 800. doğum günü etkinlikleri için Konya'ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, program öncesi Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Konya İl Başkanlığı'nda milletvekilleri ve il teşkilatı üyeleriyle bir araya geldi.

Burada hükümetin taslağını hazırladığı yeni sivil anayasa taslağı konusuna değinen Bakan Günay, 1982'de hazırlanan anayasanın baskı altında Türkiye'ye dayatıldığını savunarak, "Ama şimdi sandıktan çıkan ve milletin iradesiyle seçilmiş bir parlamento var. Anayasada bir hüküm var; 'Temsilde adalet, yönetimde istikrar sağlayacak bir yürütme sürdürülmelidir' diye.

Buna teorik olarak imkansız olarak bakılıyordu ama milletimizin iradesiyle bu gerçekleşti. Binde bir oy oranı bulunan partiler birer kişiyle temsil ediliyor. Bu arada 345 vekile dayanan istikrarlı bir hükümet var. Bu parlamento bir anayasa taslağı hazırlamayacak da kim hazırlayacak? Bu ülkede anayasaları illa süngü altında, baskı altında, taşların bağlanıp köpeklerin salındığı bir ortamda mı yapacağız? Ayrıca bu bizim anayasamız değildir. Bu bizim anayasa taslağımızdır. Biz şimdi diyoruz ki bu konuda çalışma yapıyoruz. Akademisyenlere soruyoruz ve onların bize sunduğu kanefçeyi siyasi olarak işliyoruz. Bize gelin görüşelim. 'Milletin iradesine başvurarak, milli iradenin şekillendiği bir anayasa yapalım' dedik. Ama bazıları 'Biz istemezük' gayreti içinde, konuyu bazı hassas noktalara, şekil tartışmalarına indirgemeye çalışıyor. Biz kimseye dayatma yapmıyoruz. Ama bize de kimsenin gelip dayatma yapmasına, askeri düzenin dayattığı bir anayasayı mecbur tutmasına razı değiliz" dedi.

Bazı kesimler tarafından yeni hazırlanan anayasada Atatürk'le ilgili konuların çıkartılmaya çalışıldığının iddia edildiğini de dile getiren Bakan Günay, "Bu, Atatürk'ü nasıl anladığınıza bağlı. Biz Atatürk'ü şekil, kıyafet olarak görmüyoruz. Biz onu bir felsefe olarak görüyoruz. Nedir bu felsefenin ilk şartı; 'Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir'. Milli hakimiyet, milli bütünlük ve muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma. Bu üçünü ele alırsak AK Parti'den daha Atatürkçü bir parti göremiyorum.
Bazıları siyasi çapsızlıklarına bunu alet etmeye çalışıyor. Buna kalkışırsanız yazık olur" diye konuştu.

Konuşmasının ardından Bakan Günay'a ziyaretinin anısına üzerinde Selçuklu arması, Mevlevi figürü ve AK Parti amblemi bulunan bir vazo hediye edildi.

haber7



Bu haber 381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,434 µs