En Sıcak Konular

DAEŞ’e operasyon başlıyor

25 Ağustos 2015 09:16 tsi
DAEŞ’e operasyon başlıyor Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, DAEŞ’i Suriye sınırından çıkarmak için kapsamlı koalisyon operasyonunun çok yakında başlayacağını belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “PYD bölgedeki politikalarını kökten değiştirmediği sürece DAEŞ’ten arındırılmış bölgede bir rolü olmayacaktır” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Reuters'a verdiği röportajda, ABD ile Türkiye arasında Suriye'nin kuzeyindeki IŞİD varlığına karşı mücadele konusunda sağlanan mutabakatın teknik müzakerelerinin dün tamamlandığını ve IŞİD'e karşı “kapsamlı" operasyonların “yakında" başlayacağını açıkladı. Çavuşoğlu, ABD ile sağlanan mutabakat konusunda herhangi bir görüş ayrılığı olmadığını belirterek, “Operasyonlarımızın hedefi DAEŞ. ABD ile DAEŞ'e karşı daha iyi ortak operasyonlar düzenleme konusunda mutabakat sağladık. Bir anlaşma yaptık ve bu anlaşmanın teknik müzakereleri de dün tamamlandı ve yakında DAEŞ'e karşı kapsamlı operasyonları başlatacağız" dedi.

ESAD MESAJI ALACAK

DAEŞ'e karşı yürütülecek mücadelenin hedefleri ve sonuçları hakkında bilgi veren Çavuşoğlu, “ABD ve muhtemelen bazı koalisyon ülkeleri ve bölge ülkeleri ile DAEŞ'e karşı mücadelemizin sonuçlarından biri Suriye'nin kuzeyindeki bölgede bir güvenli bölge oluşması olacak. Yani burayı DAEŞ'ten temizlediğimizde burası DAEŞ'ten arındırılmış bölge ya da güvenli bölge olacak. Bu bölgenin güvenliğini de ılımlı muhalifler sağlayacak. Yani güvenli bölge, ya da adına ne derseniz, DEAŞ'a karşı ABD ile ortak mücadelemizin doğal bir sonucu olacak" diye konuştu.

Oluşacak bu güvenli bölgeye istemeleri halinde Suriye'den kaçan sivillerin de gidebileceğini ama bunun için kimseyi zorlamayacaklarını belirten Çavuşoğlu, “Operasyonlarımızın hedefi DAEŞ. Suriye'nin kuzeyinde DAEŞ'ten arındırılmış bölge ya da güvenli bölgenin nasıl oluşacağını da anlattım. Bu bölgeden DAEŞ'i temizlediğimizde Esad rejimi de bu mesajı alacak; rejim siyasi bir çözüm için yeniden müzakere masasına dönebilir. Çabalarımızın bir başka doğal sonucu olarak bu bölgeyi DAEŞ'ten temizlediğimizde yabancı terörist savaşçıları da daha kolay durdurabileceğiz. Çünkü sınırın öbür tarafında yasadışı yollardan sınırı geçmelerini sağlayacak kimse olmayacak" ifadelerini kullandı.

ILIMLI MUHALİFLERİ İSTİYORUZ

ABD ile sağlanan mutabakat çerçevesinde DAEŞ'ten temizlenecek bölgeye ılımlı muhaliflerin yerleşeceğini belirten Çavuşoğlu, “PYD, Suriye'nin toprak bütünlüğü ya da siyasi birliği için mücadele etmiyor, sadece ülkenin belirli bir bölümü için uğraşıyorlar. Bu kabul edilemez. PYD içinde PKK da aktif. PYD'nin politikalarını değiştirmesi gerekiyor" açıklaması yaptı. Çavuşoğlu, “Ülkenin toprak bütünlüğünü desteklemeliler. DAEŞ'ten ele geçirdikleri Tel Abyad ve başka bölgelerde Kürtlerden başka grupları bu bölgelerden çıkardılar. Bu da kabul edilemez. Biz bu mesajları verdik, ABD de verdi. Suriye'nin kuzeyinde DAEŞ'ten temizlenen bölgelerin ılımlı muhaliflerin kontrolünde olmasını tercih ediyoruz; politikalarında radikal değişiklikler yapmadıkları sürece PYD'nin değil" dedi. PKK'ya yönelik operasyonların devam edeceğini belirten Çavuşoğlu, “Silahlarını bırakmaları gerekiyor. Silahlarını bırakana kadar bu operasyonlara devam etmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak

Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,010 µs