En Sıcak Konular

'Reform paketinden asla geri adım atmayacağım'

14 Ağustos 2015 12:51 tsi
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, reform kararı almanın kolay olmadığını belirterek, devletteki görev değişikliklerinin "bağımsız" ve "liyakat sahiplerinin" lehine sonuç vereceğini söyledi.

İbadi, Bağdat'ta " Irak Gençlik Forumu" tarafından düzenlenen oturumda bazı üniversite öğrencilerine yaptığı konuşmada, Irak'taki siyasi rejimin yapısını değiştirme gibi bir hedefi olmadığını dile getirerek, "İkincireform paketinde 33 olan bakanlık sayısının en azından üçte biri lağvedilecek" dedi. İbadi, yeni dönemde devlet yönetiminde liyakat ve bağımsızlığın esas alınacağını da vurguladı. 
 
Terör örgütü DAEŞ'in, Irak'taki siyasi ihtilaflardan yararlanmaya çalıştığını ifade eden İbadi, "DAEŞ, Irak'ta ciddi anlamda geriliyor. Belirli bölgeleri hedef alarak siyasi sürecin ilerlemesini engellemek istiyor" diye konuştu.
 
'Görevinde başarılı olanlara dokunmayacağım'
 
Cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık yardımcılığı pozisyonlarının lağvedilmesi, yolsuzluklarla mücadele için bir komite kurulması gibi reform niteliğinde birçok karara imza atan İbadi, bu reformların uygulanması konusunda kararlı olduğunu belirterek, "Reform büyük ısrar ve sabır istiyor. Bundan asla geri adım atmayacağım. Görevinde başarılı olanlara ise dokunmayacağım" dedi.
 
Yeni alınan kararlar çerçevesinde Irak'ta yetkililere tahsis edilen korumaların sayısının azaltılacağını da hatırlatan İbadi şöyle devam etti:
 
"Devlet herkesi korumakla görevlidir. Vatandaşların korunması da önemli. Tehditlerle ilgili özel durumları olan yetkililerin güvenliği artırılabilir fakat güvenli bölgelerde yaşayan bazı bakan ve milletvekillerinin bu kadar korumaya ihtiyacı yok. Koruma sayısındaki fazlalık lüks ve israfa kaçıyor. Bunların sayısını büyük oranda azaltacağım."

Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin 9 Ağustos Pazar günü açıkladığı, 11 Ağustos Salı günü meclisten oy birliğiyle geçen reform paketine göre üç cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve üç başbakan yardımcılığı koltukları lağvedilmiş, ülkede geçmişteki yolsuzluk iddialarını araştıracak bir komite kurulması, yolsuzlukla suçlanan yetkililere yurt dışı seyahat yasağı konulması kararlaştırılmıştı.

aa

 

Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,553 µs