En Sıcak Konular

Arındırılmış bölgeye ilk adım

14 Ağustos 2015 08:21 tsi
Arındırılmış bölgeye ilk adım Türkiye-Suriye sınırında kurulacak "arındırılmış bölge" için ilk adım atıldı.

ABD uçakları İncirlik'ten havalanırken, karada da muhalifler DAEŞ'i bölgeden çıkarmaya başladı.

Türkiye ile ABD arasında varılan ve Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü DAEŞ militanlarından arındırılmış bölge oluşturulmasını kapsayan planın hayata geçirilmesi için ilk adımlar atılmaya başlandı. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) önceki gece İncirlik'ten kalkan jetlerle DAEŞ hedeflerini vurduğunu açıklamıştı. CENTCOM, operasyonun Doğal Kararlılık Operasyonları Birleşik Ortak Görev Gücü misyonunun bir parçası olarak yerine getirdiğini bildirmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise İncirlik'ten kalkan uçakların sadece keşif uçuşları yaptığını bildirdi. İncirlik'ten kalkan uçaklar keşif uçuşu gerçekleştirirken, koalisyona bağlı diğer uçaklar Halep'e bağlı Azez kentinde DAEŞ'e karşı operasyon gerçekleştirdi. Operasyona 4 Amerikan F-16 uçağı katıldı. Operasyonda koalisyon güçleri Toybuk, Um Nahr, Um Hoş, Soran'daki DAEŞ terör örgütü mevzilerini bombaladı.

ÖSO-KOALİSYON İŞBİRLİĞİ

Bu bombalamanın ardından, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı Cephetül Şamiye (Şam Cephesi) ve Türkmen birlikleri Harcele köyü mevkiinden koalisyon güçleriyle eş zamanlı olarak karadan operasyon başlattı. Ahrarül Şam'ın da muhalif güçlere destek verdiği öğrenildi. Birlikler, bölgeyi 2 yılı aşkın süredir elinde tutan DAEŞ mevzilerini tank, top ve ağır silahlarla vurdu. Operasyon sonucunda, Kara Mezere köyü ve köye bağlı gaz istasyonunun DAEŞ işgalinden kurtarıldığı belirtiliyor. Kaynaklar, bu bölgenin Türkiye ve ABD'nin 'arındırılmış bölge' olması konusunda anlaştığı yerlerden biri olduğunu ve operasyonun bu amaç doğrultusunda ilk adım olduğunu kaydetti. Bölgenin Azez-Cerablus hattında olması planlanırken, bu bölgenin DAEŞ'ten temizlenerek, korunmasının da ılımlı muhalifler tarafından sağlanacağı konusunda ABD ile anlaşılmıştı. Kaynaklar, operasyonu bu planın hayata geçirilmesi noktasında önemli bir adım olarak değerlendirdi.

PYD HALA KÖY BOŞALTIYOR
 
Dışişleri kaynakları, PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde hala köy boşaltma girişimlerinde bulunduğu haberleri aldıklarını belirtti. Sabah'ın edindiği bilgilere göre, PYD'nin arındırılmış bölgeye girmemesi gerektiği yönündeki uyarı hem ABD hem de Türk yetkililer tarafından PYD'ye her kanaldan iletildi. "Arındırılmış bölgeye" geri dönen göçmenlerin korunmasından ılımlı muhaliflerin sorumlu olacağı öğrenildi. Suriye'nin kuzeyinde, DAEŞ'in kontrolündeki bölgeleri koalisyon uçakları ile koordineli olarak kontrolü altına alan PYD, çok sayıda Türkmen ve Arap'ın Türkiye'ye göç etmesine sebep olmuş, Türkiye'nin sert tepkisi ile karşılaşınca Türkmen ve Arapları DAEŞ'in olduğu bölgelere göndererek çatışmanın ortasına atmıştı. Diplomatik kaynaklar, Ankara ve Washington'un tüm uyarılarına rağmen bu tip köy boşaltma haberlerini hala aldıklarını belirterek, Türkiye'ye kaçan Arap ve Türkmenlerin dönüşlerine de hala izin verilmediğinin altını çizdi. Çatışmadan kaçan 24 bin Türkmen ve Arap Türkiye'ye sığınmış, haraç kesen ve insan kaçıran PYD 4 binden daha az kişinin dönüşüne izin vermişti.

 

Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,686 µs