En Sıcak Konular

İngiltere ile İspanya arasında Cebelitarık gerginliği

10 Ağustos 2015 15:32 tsi
İngiltere ile İspanya arasında Cebelitarık gerginliği

İngiltere hükümeti, İspanyol devletine ait gemilerin habersiz şekilde Cebelitarık sularına girdiğini, böylece uluslararası hukukun ihlal edildiğini belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı Hugo Swire, konuya ilişkin açıklamasında, dün İspanyol gemilerinin Cebelitarık yetkililerine bildirimde bulunmadan birkaç defa Cebelitarık sularına girdiğinin öğrenildiğini bildirdi. Swire, böylece İspanya'nın uluslararası deniz hukukunu açıkça ihlal ettiğini savundu.

Swire, Cebelitarık karasularını ihlal eden İspanyol devletine ait birkaç geminin suç işleme potansiyeli bulunan başka gemilerin peşinde olduğu sırada Cebelitarık sularını ihlal ettiğini ancak bu durumun kesinlikle "kabul edilemez" olduğunu kaydetti.

Swire, "Bizlere haber vermeden karasularımıza girmek uluslararası deniz hukuku kapsamında yasa dışı. Cebelitarık'a yönelik bu tekrar eden ihlaller, açıkça Birleşik Krallık'ın egemenliğinin başka bir Avrupa Birliği ülkesi tarafından ihlal edilmesidir. Acil bir konu olarak bu duruma İspanyol yetkililerin dikkatini çekeceğiz" ifadelerini kullandı.

İngiltere ile İspanya arasında zaman zaman Cebelitarık konusunda gerginlik yaşanıyor. Cebelitarık sularındaki gerginlikten dolayı İspanya'nın Londra Büyükelçisi Federico Trillo, son yıllarda birkaç kez Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Gerginlik, 2013 yılında İspanyol balıkçıların Cebelitarık açıklarında avlanmalarının engellendiği iddiasıyla başlamıştı.

Üç yüz yıl boyunca İngiltere'nin egemenliğinde olan Cebelitarık'ta 30 bin kişi yaşıyor ve ekonomisi, offshore bankacılığı, internet üzerinden bahis ve turizme dayanıyor. İspanya'nın güneyinde bulunan 6,7 kilometrekarelik kara parçasının kime ait olduğu İspanya ile İngiltere arasında kimi zaman tartışmaya ve gerginliğe neden oluyor.

İspanya, 1713 Utrecht Barış Anlaşması ile Cebelitarık'ı İngiltere'ye vermişti. 1950'li yıllarda ise İspanyol General Francisco Franco, Cebelitarık'ın İspanya'nın egemenliğinde olduğunu savunmuş ve 13 yıl boyunca İspanya'nın Cebelitarık sınırını kapatmıştı. 1967 ve 2002 yıllarında yapılan iki referandumla Cebelitarık halkına "İngiliz egemenliğinde kalmak isteyip istemedikleri" sorulmuş ve çoğunluk İngiliz egemenliğini tercih etmişti.

AA 



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,764 µs